fbpx
GENERAL

Viktor Orban, atacat dur de la vârful Europei. News alert

Viktor Orban 1024x696 1

Donald Tusk critică deciziile luate de Ungaria în privința Rusiei și anunță că mai multe țări nu vor participa la întâlnirea V4 de la Budapesta. El îl acuză pe Viktor Orban că este pro-Putin.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, în critică dur pe premierul Ungariei Viktor Orban. Fostul premier al Poloniei spune că Orban a demonstrat prin deciziile sale că este de partea lui Vladimir Putin. În semn de protest mai multe țări au refuzat să participe la întâlnirea V4 care va avea loc la Budapesta.

„Polonia, Slovacia și Republica Cehă au refuzat să participe la o întâlnire V4 la Budapesta. Este un protest împotriva politicii pro-Putin a lui Orbán. O izolare nu atât de splendidă”, a scris Donald Tusk, pe Twitter. El este în prezent liderul PPE, cel mai puternic partid european.

Decizii controversate
Viktor Orban este zilele acestea în plină campanie electrorală. Alegerile parlamentare din Ungaria vor avea loc pe 3 aprilie. Pentru prima dată din 2010, Orban şi partidul său de dreapta Fidesz se vor confrunta la urne cu un front unit din şase partide de opoziţie.

Orban a fost criticat în ultima vreme pentru deciziile pe care le-a luat în raport cu invadarea Ucrainei de către Rusia. Guvernul de la Budapesta s-a alăturat țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește sancțiunile impuse Moscovei, dar a refuzat să furnizeze sprijin militar Ucrainei și să renunțe la gazul rusesc.

Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta. Totuși, Viktor Orban a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, însă a făcut-o abia după ce s-a confruntat cu un protest masiv, la Budapesta, organizat de opoziție.

Explicațiile lui Orban
Într-un mesaj video, Viktor Orban a ținut să explice populației că deziile luate de Guvern nu vin din simpatie pentru Rusia, ci pentru a proteja economia Ungariei.

„Ajutorul nostru nu este ajutor, dacă ne ruinăm, chiar dacă inima noastră bate pentru ucraineni. Nu ajută dacă Ungaria dă faliment între timp. Să închidem pur şi simplu conductele de energie care vin din Rusia nu este posibil, pentru că ne-am ruina pe noi înşine”.

Mă îndoiesc că am ajuta pe cineva făcând aceasta. În momentul acesta, cea mai mare miză a alegerilor: războiul distruge, pacea construiește, întrebarea este dacă ne implicăm în război sau nu”, a spus Viktor Orban.

Sursa: evz.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.