VIDEO: Vestigii valoroase, călcate în picioare de ţigani

vestg

Vestigii valoroase au fost călcate în picioare de ţigani. Oamenii şi-au ridicat un sat peste unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară, fortificaţia de la Cetăţeni, judeţul Argeş. Autorităţile n-au găsit nicio soluţie să elibereze locul şi să îi mute pe oameni, potrivit România TV.

Unul dintre cele mai importate situri arheologice din ţară stă ascuns sub un sat de ţigani, la Cetăţeni, judeţul Argeş. Sub satul ţiganilor sunt vestigiile unei aşezări din secolul al III-lea înainte de Hristos.

Autorităţile nu au bani să cumpere un teren pe care să îi mute pe ţigani. Oamenii trăiesc în condiţii greu de imaginat. Toţi cei o mie de oameni din sat stau fără lumină.

Ţiganii şi-au întemeiat satul în urmă cu 40 de ani.

„Este cel mai important sit din judeţul Argeş. O aşezare dacică care începe în secolul tri înainte de Hristos. La câteva sute de ani avea să ia naştere o aşezare românească, veche, din secolul 13”, a declarat Dragoş Măndescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Autorităţile susţin că au încercat să-i mute pe ţigani, dar aceştia nu au bani să-şi ridice case în altă parte.

„Soluţia identificată era cumpărarea unor terenuri private în comuna Cetăţeni. Problema în acest moment este că nu au fost identificate fonduri pentru a fi achiziţionat acest teren”, a declarat Cătălin Cârstea purtătorul de cuvânt al Prefecturii Argeş.

Zona este trecută în patrimoniul naţional. Săpăturile arheologice din trecut au scos la suprafaţă numeroase obiecte extrem de importante în cercetarea vieţii geto-dacilor. Cercetătorii vor să aducă la lumină ruinele fortificaţiei, dar până când satul nu este strămutat, acest lucru este imposibil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *