VIDEO | Un crater uriaş a luat locul unei părţi din portul oraşului Beirut după exploziile de marţi

Imaginile din satelit obţinute de CNN, arată un crater imens în portul din Beirut, zonă care a fost marţi seara locul unei explozii masive care a ucis sute de oameni şi a rănit mii.

Imaginile arată că aproape toate clădirile din zonă au fost avariate grav sau au fost distruse de suflul deflagraţiei. Un crater imens care a fost umplut de apă a înlocuit o parte a portului în care anterior erau două clădiri.

Conform premierului libanez, Hassan Diab, 2750 de tone de nitrat de amoniu, un material foarte explozibil, au fost sursa deflagraţiei masive care a zguduit Beirutul. Explozia a creat un nor în formă de ciupercă, similar celor care apar în urma bombardamentelor nucleare. Unda de şoc s-a simţit chiar şi la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru.

Experţii Universităţii au ajuns la concluzia, în urma unor calcule rapide, că explozia a avut forţa de la 1.000 la 1.500 de tone metrice de trinitrotoluen sau TNT, spun jurnaliştii de la Washington Examiner.

„Oricare ar fi dimensiunea exactă a încărcăturii, aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie, cu mult mai mare decât orice armă convenţională”, a declarat profesorul Andy Tyas, cel care a condus iniţiativa de cercetare.

Profesorul spune că cercetătorii au analizat materialele video pentru a vedea intervalul scurs între detonare şi sosirea undei de şoc în câteva puncte situate la câteva sute de metri de explozie.

„Dacă este corect, asta ar însemna că această explozie a avut probabil 10% din intensitatea bombei de la Hiroshima”, spune profesorul.

Bilanţul victimelor exploziei din Beirut creşte din nou, anunţă autorităţile libaneze – 135 de morţi au murit, în timp ce aproximativ 5000 sunt răniţi, iar alte zeci sunt încă daţi dispăruţi, relatează CNN.

Noul bilanţ a fost anunţat de ministrul Sănătăţii libanez în cadrul unei intervenţii televizate. Guvernul libanez a anunţat, anterior, decretarea stării de urgenţă pe o perioadă de două săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *