fbpx
NOUTATIPOLITICA

VIDEO – Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE

ponta_pazeste_buda

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE), în perioada 1997-2001.

”Am făcut o promisiune să vorbesc despre ofițerul-acoperit și nu și-a pus asta în CV. Din păcate, a fost evenimentul cu domnul Turcescu, vă asigur că nu se va termina campania și voi vorbi public. Indiferent care vor fi costurile. Nu va exista un cost legal. Meleșcanu ce să spună? O voi spune, până în 2 noiembrie. Ce m-a șocat a fost minciuna publică, nu doar de oameni ai vechiului sistem, ci și de jurnaliști tineri”, a declarat șeful statului.

Victor Ponta trebuie să recunoască că a fost ofițer-acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Putem vedea niște acte. Este o hotărâre din 2007 a Guvernului Năstase. Eu nu intru în detalii și dacă aș ști că a avut misiuni, nu aș avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu știu de ce a ascuns asta. E treaba lui ce face (n.r. dacă se retrage din cursa pentru Cotroceni). Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună?”, a explicat Traian Băsescu.

”Teodor Meleșcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituției României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate”, a arătat șeful statului.

”Aici a făcut o greșeală și serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu”, a mai spus Băsescu.

”Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent”, a arătat șeful statului.

”Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleșcanu. A creat un precedent inacceptabil. Președintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat. Vina lui Ponta nu este că a fost ofițer-acoperit, ci că nu a spus. Uitați-vă câți ofițeri-acoperiți sunt și în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, și le-am spus că nu îl voi tolera. Discuția a fost de 30 de secunde. Discuția a fost în primăvară și am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună”, a subliniat președintele.

Victor Ponta, fost ofiţer acoperit SIE, trebuie să se retragă din cursa prezidenţială

A fost evident că dezvăluirea senzaţională a preşedintelui Traian Băsescu, la emisiunea „Jocuri de Putere” a lui Rareş Bogdan, a fost îndelung studiată. Era amuzant cum la un moment dat preşedintelui Traian Băsecu i-a scăpat „porumbelul”, ca din întâmplare, pe la mijlocul emisiunii, cu Victor Ponta ca fost ofiţer acoperit SIE. Rareş Bogdan s-a făcut extrem de surprins, deşi preşedintele avea la el toate documentele despre premier şi doar nu venise cu ele doar să le plimbe, ci să le developeze public. Informaţia lui Traian Băsescu a căzut ca o bombă morală peste telespectatorii înmărmuriţi. Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001. Băsescu a prezentat documente referitoare la hotărâri de urgenţă de pe vremea lui Adrian Nastase şi din mandatul lui Victor Ponta, în complicitate cu directorul SIE, Teodor Meleşcanu, modificate pentru a nu desecretiza listele cu ofiţerii acoperiţi, chiar şi după încetarea activităţii. E vorba de HG nr. 223/2013, care cuprinde categoriile de informaţii considerate secrete de stat în SIE.

Traian Băsescu a mai declarat că ascensiunea procurorului Victor Ponta de la primaria de sector 3 la CSM în doar câţiva ani se datorează activităţii lui Ponta ca agent acoperit. Preşedintele a declarat că un procuror era incompatibil cu funcţia de agent SIE. Evident Victor Ponta a încălcat legea fiind procuror şi agent acoperit SIE, fapt ce a dus la încălcarea unei legi constituţionale, deci omul e pasibil de puşcărie. În acest context al dezvăluirilor lui Traian Băsescu se impune, ca un comandament moral, retragerea candidatului PSD, Victor Viorel Ponta, din cursa prezidenţiale din mai multe motive. Victor Ponta nu a informat opinia publică că a fost ofiţer acoperit SIE, bătându-şi joc, astfel, de alegători. Victor Ponta a încălcat o lege constituţională fiind în acelaşi timp şi procuror şi ofiţer acoperit, ceea ce poate duce la o condamnare penală a candidatului PSD. Este inadmisibil într-o democraţie ca un candidat să fie ofiţer acoperit al unui serviciu secret. Ponta dacă ar ajunge preşedinte ar avea dublă comandă: una fiind sigur la şeful său ierarhic de la SIE. Preşedintele are un singur şef: poporul român.

Victor Ponta trebuie să se retragă din cursa prezidenţială pentru a nu se crea impresia că în România alegerile şi democraţia în sine este la mâna serviciilor secrete. Ar fi dezastruos pentru democraţia românească ca un ofiţer acoperit să ajungă preşedinte. Atunci am asista la falimentul democraţiei. Aştept cu interes anunţul public al lui Victor Ponta că s-a retras din cursa prezidenţială, altfel alegerile acestea ar deveni parastasul democraţiei româneşti. – Ionut Tene, NN

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.