VIDEO. Cum a fost echipat Dusterul care a dus doi români în Siberia la -50 de grade Celsius: „Ne-am jucat cu viaţa noastră“

„Doar Dumnezeu ne-a salvat”, spun doi sătmăreni după ce au ajuns în localitatea rusă Oymaykon, considerat polul mondial al frigului, la bordul unui autoturism Dacia Duster.

Cuplul Kinga şi Attila Bertici a pornit pe 12 decembrie 2019 într-o expediţie temerară: 11.400 de kilometri între Satu Mare şi localitatea rusă Oymaykon, considerată polul mondial al frigului, la bordul unui autoturism Dacia Duster.

La Oymaykon, în nord-estul extrem al Siberiei, a fost înregistrată în ianuarie 1924 temperatura de -71,2 grade Celsius. Sătmăreanul Attila Bertici descria la începutul călătoriei cum este preparată Dacia Duster pentru a rezista frigului extrem: „Pentru a rezista la temperaturilor incredibil de scăzute, maşina va fi echipată în oraşul Novosibirsk cu un sistem de încălzire auxiliară, care costă 2.500 de euro şi care va încălzi rezervorul maşinii, filtrul de motorină, combustibilul şi echipamentele de alimentare ale maşinii. De asemenea, autovehiculul va fi izolat termic cu un material special care se produce numai în Rusia. În ceea ce priveşte combustibilul, nu sunt probleme: motorina este de calitate în Rusia – un litru costă în Siberia echivalentul a 2,7 lei, pregătită să suporte condiţiile de acolo. Există un tip care rezistă chiar şi până la -80 de grade Celsius”

Cei doi au atins ţinta finală a călătoriei în cursul zilei de joi, 9 ianuarie, când acolo se înregistra temperatura de -47 de grade Celsius, şi au pornit înapoi spre casă după câteva ore de odihnă. Expediţia a fost marcată de câteva incidente, dar cei doi români spun că, per total, este minunată.

Dusterul echipat pentru a rezista la temperaturi de -50 de grade Celsius a început să dea rateuri în pustietate, imediat după plecarea pe drumul de întoarcere. Cei doi spun că n-au avut semnal GSM, la venirea serii. În ciuda sistemului de încălzire auxiliară, a izolării cu un material special, a parbrizelor duble şi a motorinei speciale, maşina a „început să facă ca elicopterul” în drum spre polul frigului.

„Maşina a făcut ca elicopterul, noi eram în pustietate la 150 de kilometri de la prima localitate – TomTor, fără semnal GSM şi ne-a prins şi seara pe drum. Ne-am gândit serios să ne întoarcem când pur şi simplu frica a pus stăpânire pe noi. Sincer, recunoaştem ca ne-a fost frică, dar cum am mai zis, nu este o ruşine să recunoaştem. Frica te salvează!”, au postat pe pagina specială de Facebook a expediţiei româneşti la polul frigului sătmărenii Kinga şi Attila Bertici despre cea mai grea parte a aventurii lor spre Oymyakon, polul mondial al frigului.

Drumul spre TomTor a spus la grea încercare Dusterul sătmărenilor, în ciuda faptului că maşina a fost modificată special pentru a rezista la temperaturi de -50 de grade.

„AVEM AŞA EMOŢII, DE ABIA VORBIM”

Momente de panică la bordul Dusterului care străbate Siberia spre polul mondial al frigului. Într-un peisaj de basm, într-o zonă pustie, cu temperaturi de minus 50 de grage, soţii Bertici întâmpină probleme:

„Auzim zgomote de la motor pe care nu le-am mai auzit. Imediat se întunecă. Mai sunt 3 ore până la destnaţie, ne supunem unui risc enorm. Trecem peste poduri de lemn. Avem emoţii, se aude şi pe vocea noastră. Total s-a modificat comportm maşinii la minus 45 de. Avem aşa emoţii, de abia vorbim. Avem probleme, motorul nu mai merge aşa cum trebuie, se aud zgomote ca şi de la un avion şi vin nişte mirosuri…”, spune Attila.

Opreşte maşina şi verifică motorul. Deschide capota şi vede cum ies aburii din motor. „Sper să nu fie fum”, spune Kinga. Maşina porneşte din nou, dar problemele nu dispar. Sistemul de încălzire a maşinii nu mai face faţă: „S-a oprit încălzirea în scaune şi încălzirea”.

Nu ştiu de unde vin aceste zgomote. Sunt -47, -48 de grade Celsius. Motorina nu a îngheţat, dar se aud zgomote ciudate, de la fulie nu mai ştiu, telecopul mai rezistă. Numai Dumnezeu ne poate ajuta să nu rămânem pe drum. Nu doresc la nimeni prin ce am trecut. Sunt nişte zgomote zici că pică ceva mecanic la motor.Parcă vrea să-şi ia zboarul maşina”, spune Attila. Cei doi sunt îngroziţi la ideea că pot rămâne blocaţi în pustietate. „Am văzut o singură maşină de 45 de minute. În rest e pustiu şi e seară”, spune şoferul.

„Cred că ne-am jucat cu viaţa noastră”, completează Kinga.

„Doar Dumnezeu ne-a salvat”, spune Attila după ce s-au cazat la o familie din Tomtor. El a luat legătura cu un inginer de la Dacia care i-a explicat ce s-a întâmplat şi cum poate rezolva problema:

„Calculatorul de bord, cum nu e învăţat la minus 50 de grade Celsius n-a ştiut ce se întâmplă, astfel că a încercat să regleze injecţia. De aceea s-a auzit acel zgomot infernal. Mi-a zis şi rezolvarea. Sper că maine să fac modificările şi să funcţioneze. N-avem altă soluţie pentru că drumul spre casă este tot pe aici”.

Sătmărenii Kinga şi Attila Bertici au pornit joi, 12 decembrie, într-o aventură îndrăzneaţă spre Oymyakon, polul mondial al frigului. Cei doi soţi vor parcurge la volanul unei Dacia Duster nu mai puţin de 25.000 de kilometri, în 40 de zile, la temperaturi de până la -65 de grade Celsius, în prima expediţie românească cu un singur echipaj şi cu o maşină românească, în mijlocul iernii, spre cel mai friguros loc de pe Pământ.

„Pentru a rezista la temperaturile incredibil de scăzute, maşina va fi echipată în oraşul Novosibirsk cu un sistem de încălzire auxiliară, ce a costat 2.500 de euro şi care va încălzi rezervorul maşinii, filtrul de motorină, combustibilul şi echipamentele de alimentare ale maşinii. De asemenea, autovehiculul va fi izolat termic cu un material special care se produce numai în Rusia. În ceea ce priveşte combustibilul, nu sunt probleme: motorina este de calitate în Rusia – un litru costă în Siberia echivalentul a 2,7 lei, pregătită să suporte condiţiile de acolo. Există un tip care rezistă chiar şi până la -80 de grade Celsius”, au explicat organizatorii expediţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.