VIDEO / Cazul Ditrău în presa internațională – Localnicii se tem că vor fi înconjurați de ’oameni negri’

Autoritățile române investighează un caz de discriminare după ce 350 de săteni din Ditrău, județul Harghita, au protestat împotriva angajării a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie locală, notează Euronews potrvit digi24.ro.

Cei doi brutari au fost angajați legal, printr-o agenție de recrutare, la o fabrică de pâine din Ditrău. Mai mulți localnici spun că se tem că imigranții vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității.

  • „Să presupunem că alți antreprenori angajează … să zicem, șase lucrători străini în satul nostru”, a declarat o femeie. „După doi ani, acești șase își vor aduce familiile și după încă patru-cinci ani, vom fi înconjurați de oameni negri”. Ea a adăugat: „De asta ne este frică. Nu ne este frică de cei doi bărbați din Sri Lanka, ci de consecințe”.

Bende Sándor, membru al Camerei Deputaților, a susținut că întâlnirea nu a avut ca subiect rasismul, iar întregul caz pare „un conflict între proprietarii fabricii și localnici”. „Nu am observat tendințele xenofobe la această adunare”, a declarat Sándor. „Pare mai degrabă un conflict între proprietarii fabricii și localnici”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a depus o plângere pentru instigare la ură și discriminare. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a condamnat atitudinea discriminatorie de la Ditrău.

Ambasada Sri Lanka la București a contactat brutăria pentru a verifica condițiile de viață ale celor doi lucrători și pentru a le oferi asistență consulară. De asemenea, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a solicitat efectuarea unor controale la brutărie.

„Ceea ce mă surprinde este atitudinea comunității locale față de faptul că două persoane vor să lucreze aici”, a spus Violeta Alexandru. „Poate uită că mulți români lucrează peste hotare și ar putea fi în situația de a fi tratați la fel.”

Angajatorii celor doi cetățeni din Sri Lanka au anunțat că nu vor ceda presiunii locale și nici nu-i vor concedia pe singalezi. Cu toate acestea, furia publică i-ar putea forța pe cei bărbați să se mute într-un alt sat.

Nota redactiei noastre: Ungurii cam au dreaptate in acest caz.

Vezi: Cea mai buna varianta in Cazul Ditrău: recursul la referendum național

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *