fbpx
GENERAL

VIDEO | A început! Autoritățile au venit cu poliția și au luat patru copii dintr-o familie din Vrancea, pe motiv de sărăcie

politia ia copiii jpg

Un caz revoltător s-a consumat săptămâna trecută în județul Vrancea. Autoritățile, reprezentate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Vrancea și Poliție, au venit la casa familiei Mocanu, din comuna Ciorăști, de unde au separat de familie nu mai puțin de patru copii.

Conform activistului pentru drepturile romilor, Vasile Fieraru, motivele invocate de autorități au fost sărăcia, respectiv faptul că toată familia trăiește în doar două camere.

Un alt reprezentant al romilor a spus că familia a fost pedepsită și pentru că părinții nu au loc de muncă stabil și copiii nu frecventează școala.

Conform lui Vasile Fieraru, familia nu a fost ajutată cu nimic de autoritățile locale, care nici măcar nu i-au informat că pot beneficia de un ajutor financiar garantat de stat. Profitând de situația modestă a familiei, autoritățile de la „protecția copilului”, de la nivel județean, au decis că cei patru copii minori trebuie separați de familie.
Vasile Fieraru a precizat că mai cunoaște de alte șase cazuri în care statul amenință cu separarea copiilor de familie.

Poziția unei asociații de romi
Reprezentanții Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” (APRPE) s-au deplasat în comuna Ciorăști, județul Vrancea, pentru a veni în ajutorul familiei Mocanu, ai cărei copii au fost luați în plasament de către autorități. Prim-vicepreședintele APRPE, Daniel Vasile, a preluat personal acest caz.

„Este important să abordăm această situație cu obiectivitate și să evităm generalizările sau stereotipurile legate de etnie. Evenimentele care au dus la plasamentul copiilor familiei Mocanu au fost un rezultat al unor probleme specifice și nu ar trebui să fie folosite pentru a perpetua prejudecăți sau discriminări”, a spus Mocanu.

Conform acestuia, acțiunea autorităților ar fi fost justificată.

„Decizia de a dispune plasamentul copiilor s-a luat în baza unei hotărâri judecătorești si a unei somații cu titlu executoriu de dispunere în regim de urgență. Această acțiune a fost justificată de motive precum absența unei locuințe adecvate, lipsa unui loc de muncă stabil pentru ambii părinți și neparticiparea copiilor la cursurile școlare recomandate de autorități.

Era imperios necesar să intervenim în calitate de organizație reprezentativă a romilor care s-a angajat, cu mult înainte ca acest caz sa apăra, că vom susține orice familie care va suferi abuzuri din partea autorităților. Am angajat un avocat care să-i reprezinte pe părinți și căutăm soluții locative împreună cu autoritățile publice locale și județene. Vom face demersuri pentru ca minorii să meargă din nou la școală”, a declarat Daniel Vasile.

Acesta spune că îi va ajuta pe părinții copiilor să-i ia înapoi.

„Este importantă evitarea răspândirii de informații false și intoxicarea mass-mediei, deoarece aceasta poate afecta în mod negativ imaginea și integritatea familiilor implicate. O analiză obiectivă și luarea în considerare a circumstanțelor individuale sunt esențiale pentru a lua decizii informate și corecte în astfel de cazuri sensibile. Este crucial să prioritizăm siguranța și bunăstarea copiilor, asigurându-ne că aceștia beneficiază de un mediu adecvat și de resursele necesare pentru dezvoltarea lor”, a adăugat Daniel Vasile.

Reamintim că pe 10 mai a fost adoptat PLX-145, un proiect de lege care are ca scop „prevenirea separării copiilor de familie”. Acest act a fost contestat vehement de opoziție și de asociațiile de părinți, inclusiv ale romilor, deoarece prevede foarte multe criterii pe baza cărora statul poate separa copiii de părinți.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.