Victor Ponta vrea securitatea Romaniei sau securitatea coruptilor?

RAMONA MANESCU - PRELUARE MANDAT - TRANSPORTURI

Nu stiu daca a venit de la Washington, cel putin in ultimii ani, vreun mesaj mai alarmant, mai grav pentru Romania decat declaratia Victoriei Nuland referitoare la protejarea coruptiei. Nici macar in vara lui 2012.

Pentru ca este prima data cand mesajul vizeaza destul de transparent securitatea nationala a Romaniei si asta exact cand la granitele noastre este razboi, iar Vladimir Putin spune ca in cateva ore poate ajunge la Bucuresti.

„Avem lideri politici din Europa Centrala care profita de avantajele de membri NATO si UE, gasim liderii din regiune, care par sa fi uitat de valorile pe care se bazeaza aceste institutii.

I-am intreba pe acesti lideri: Cum puteti sa dormiti dumneavoastra sub patura articolului 5 al NATO in timp ce vorbiti deschis despre ‘democratie neliberala’, teorie impinsa pana la ultranationalism; restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile?

As intreba acelasi lucru despre protejarea oficialilor corupti de la urmarirea penala; ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dumneavostra de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarat liberale”, a spus Victoria Nuland.

Cu alte cuvinte, cum puteti astepta sa va aparam noi, cand voi va vulnerabilizati singuri? Ceea ce cred ca ne sugereaza Victoria Nuland este ca Romania isi vulnerabilizeaza cea mai importanta garantie de securitate pe care o are, prin conduita politicienilor sai.

Mesajul este explicit si oricat s-a straduit PSD sa il indrepte exclusiv spre Ungaria, cred ca numai daca ai orbul gainilor nu realizezi ca el se refera si la Romania, la politicienii in jurul carora majoritatea parlamentara face zid de protectie, in primul rand la Victor Ponta.

Mi se pare evident ca rabdarea Washingtomnul a fost adusa la limita de eschiva Senatului care si-a pus, cum spuneam in urma cu cateva zile, piciorul in ghips si a plecat urgent in vacanta electorala pentru a evita un vot pe solicitarea de ridicare a imunitatii senatorilor Andronescu si Mihailescu.

Este picatura, foarte mare, care umple paharul tuturor voturilor antijustitie din legislativ, de la Chitoiu, la Popescu-puisor.

Victor Ponta se afla asadar in fata unei alegeri esentiale: securitatea nationala a Romaniei sau coruptia. O alegere pe care nici macar nu cred ca este cu adevarat liber sa o faca.

In plan electoral, declaratia Victoriei Nuland nu cred ca il afecteaza major pe premier. Cine are criterii de integritate, cine crede in justitie si anticoruptie cred ca nu si-a pus vreodata problema sa voteze cu Victor Ponta, la cate declaratii de sustinere a coruptilor si impotriva justitiei a facut.

Este posibil, e drept, ca acest mesaj dur si teribilul dosar numit de presa Microsoft sa antreneze la vot si o masa de nehotarati infuriati si/sau speriati, dar nu stiu cat poate fi ea de mare avand in vedere demobilizarea si lehamitea generalizata.

Dar Victor Ponta vrea sa ajunga presedinte al Romaniei, deci implicit jucator in liga politica internationala. Sunt convinsa ca nu si-ar dori o pozitie de paria, de exclus indezirabil, care sa iasa din tara doar pentru a lua palme peste ceafa. Stie deja cum este si sigur nu i-a placut. Pentru viitorul sau politic ar avea nevoie mare de o demonstratie de atasament la valorile anticoruptiei printr-un vot rapid si exemplar in Parlament.

Dar si sa il ceara, din calcul politic, nu cred ca l-ar obtine. Nu cred ca PSD si nu numai PSD, ci si alti politicieni, din alte partide, sunt dispusi sa lase ancheta sa avanseze rapid. Si nu numai din solidaritate cu cazutii.

Dar omul ajuns in ancheta, care vede catusele pe masa, poate fi destul de repede dispus sa colaboreze pentru a obtine un tratament cat mai bland. Deja exista, se pare, asemenea persoane. Se vorbeste despre Bejinariu, despre Nica. Or fi si altii. Cu cat lista va fi mai lunga, cu atat dosarul va fi mai gros si ar putea cadea mai multi.

Presedintele spune ca deocamdata cei pentru care a semnat cererea de incepere a urmaririi penale nu au calitate procesuala, nu sunt invinuiti, la fel cum deocamdata nu are nici Victor Ponta. Asa-i. Dar acest deocamdata este valabil si pentru altii, politiceni si afaceristi din toate taberele politice, inclusiv din a sa.

Este motivul pentru care cred ca parlamentarii vor bloca si mai abitir acest caz.

In plus, daca Victor Ponta, din calul politic personal, legat de propriul viitor, ar presa pentru un vot, ar putea provoca o furie a baronetului care i-are matura sansele de a castiga alegerile. Daca baronii blocheaza masinaria electorala, Victor Ponta e pierdut.

Ca Victor Ponta este intre ciocan si nicovala, sincer, putin imi pasa. Soarta domniei sale nu imi da insomnii. Dar problema este ca de alegerea domniei sale depinde in mare masura viitorul Romaniei. Si asta ar trebui sa ne dea insomnii tuturor.  – Sursa: Ziare

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Un cometariu

  1. Victor Ponta e atat de penibil ca nici el nu mai stie ce mai vrea. Fereasca Dumnezeu sa ajunga asa presedinte..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *