Victor Ponta despre scriitorul Mircea Mihaies: “Un FASCIST batran, un NEO-NAZIST”

ponta-comunist

Victor Ponta a declarat miercuri la Giurgiu ca nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru ca exista un raport al Curtii de Conturi care arata nereguli in gestionarea banilor la Institutul Cultural Roman in perioada in care acesta a condus institutia, scrie Adevarul. Pe fostul vicepresedinte al ICR, Mircea Mihaes, premierul l-a gratulat cu apelativul “fascist batran”. Ambii oameni de cultura fusesera propusi sa fie decorati de catre Traian Basescu. Ca urmare a refuzului primul ministru de a contrasemna, presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala asupra unui posibil conflict juridic intre Administratia Prezidentiala si Guvern.

“Este vorba despre propunerea presedintelui de a decora fosta conducere a ICR, si eu am doua rezerve. Prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice. Deci, sa ii decoram pe cei care au folosit prost banii publici sau chiar i-au deturnat mi se pare gresit”, a declarat premierul miercuri, citat de Mediafax.

Ponta a adaugat ca, “in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimt opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domunul Mihaies, care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca domnul presedinte Basescu doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea”, a mai spus Victor Ponta.

Scriitorul Mircea Mihaies a comentat scurt aceste calomnii pentru Adevarul: “Este o neghiobie. Atat am de spus!”.

Presedintele Traian Basescu a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici.

Afirmatiile lui Ponta au starnit si o reactie din partea Societatii Timisoara. “Societatea Timisoara – simbol al instaurarii si apararii valorilor democratice in Romania postcomunista prin istorica Proclamatie din 1990 – isi exprima indignarea si perplexitatea fata de afirmatiile primului ministru Victor Ponta care respinge decorarea de catre Presedintie a fostei conduceri a ICR sustinand ca scriitorul si profesorul Mircea Mihaies ar avea idei si atitudini fasciste. Protestam public fata de o asemenea grosolana jignire adusa unei personalitati publice dedicate din anii 1990 principiilor democratice si statului de drept si care a respins de nenumarate ori antisemitismul, rasismul si nationalismul primitiv. Cerem tuturor intelectualilor de buna credinta sa respinga asemenea agresiuni totalitare impotriva unor oameni cu idei si principii culturale si civice diferite de acelea ale baronilor premierului Victor Ponta”, a declarat Daniel Vighi, vicepresedinte al organizatiei civice, citat de Opinia Timisoarei.

Limbaj de lemn neo-bolsevic

Tactica “demonizarii” adversarului este des folosita de propagandistii stangisti de ieri si de azi, exact asa cum in anii ’90 mentorul lui Victor Ponta, Ion Iliescu, invoca “pericolul legionar” pentru a ataca maniefstatiile anticomuniste din Piata Universitatii din Bucuresti.

Portalul de stiri HotNews reaminteste ca Victor Ponta a mai folosit apelative dure si in trecut la adresa unor adversari politici. El l-a calificat pe europarlamentarul Elmar Brok “nazist”, moment in care Martin Chulz, seful socialistilor europeni, a spus chiar de la tribuna Parlamentului European ca un astfel de comportament este “inacceptabil”.

Deasemenea, in toamna anului trecut, Victor Ponta il anunta pe ministrul de Interne ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze “fara complexe” impotriva “legionarilor” de la Pungesti care protestau impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. “Vreau sa dati un semnal foarte clar de respectare a legii. Exista o linie rosie peste care nu accept sa se treaca. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, ca e barbat, rezista, e vorba de faptul că nu ne intoarcem la anii ’30, cand isi faceau legionarii de cap pe strazile Bucurestiului. Cat timp protestele sunt pasnice, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar in momentul in care se trece linia rosie si vorbim de agresiuni, amenintari, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii”, i-a spus Ponta in luna octombrie a anului trecut ministrului de Interne, Radu Stroe, intr-o sedinta de guvern. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.