Victor Ponta crede ca traieste intr-un regim “NAZIST”

ponta-mediafax-foto-liviu-chirica

Premierul Victor Ponta a stârnit un adevărat scandal după ce duminică, într-o intervenţie telefonică pe care a avut-o la Antena 3, a comparat mandatele lui Traian Băsescu cu fostul regim naţional-socialist din Germania. Genul acesta de comparaţii nepotrivite şi epitete care aduc aminte de “mânia proletară” de dinainte de 1989 nu îi sunt străine primului ministru, acesta numindu-l în luna mai pe scriitorul Mircea Mihaieş “fascist bătrân” şi “neo-nazist”. Deasemenea, în toamna anului trecut, Victor Ponta i-a mai comparat cu “legionarii” pe protestatarii contra exploatării aurifere cu cianuri de la Roşia Montană şi a gazelor de şist.

“Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania. Şi de asta spun de debăsificarea societăţii româneşti. Nu va fi uşor. Va lua timp şi va fi nevoie de un proces de reconciliere a românilor cu românii”, a spus liderul PSD.

Replica lui Traian Băsescu a venit luni, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Palatul Cotroceni. Şeful statului a afirmat că protestează cu toată forţa faţă de declaraţia lui Victor Ponta, deoarece “aduce grave prejudicii statului român şi credibilităţii României”.

“Aș vrea să vad dacă înțeleg bine ce înțelege Victor Ponta prin debăsificare. Probabil că înțelege trecerea rapidă, cu costuri pentru populație, pe care le regret, dar o trecere rapidă prin criză și revenire la creștere economică. Probabil că înțelege domnia sa actul de condamnare a comunismului pe care l-am făcut cu toată credința. Probabil trebuie debăsificată atitudinea asta. Probabil înțelege faptul că, spre deosebire de mentorii domniei sale, eu am dat dispoziție și s-a petrecut predarea integrală a Arhivelor fostei Securități către CNSAS și de acolo am aflat cum prietenul dlui Victor Viorel Ponta, motanul Felix, era un turnător care își turna și familia. Probabil că prin debăsificare înțelege să mă acuze pentru faptul că am predat arhiva Dunărea la CNSAS și la Arhivele Statului. Probabil, prin debăsificare înțelege că eu aș fi vinovat pentru condamnările pe care le-au primit baronii din PSD, pentru condamnarea la zece ani a lui Voiculescu, pentru condamnarea lui Cătălin Voicu, pentru condamnarea lui Niculescu de la Argeș și multe altele. (…) Chiar și condamnarea lui Vântu trebuie debăsificată, după părerea primului-ministru sau este ceva asemănător cu nazismul. Probabil asemănător cu nazismul și trebuie debăsificat este faptul că am semnat, am convenit Parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Probabil, faptul că în mandatul meu am făcut constant un efort de consolidare a poziției României în NATO și în UE este iarăși un element care trebuie debăsificat, pentru ca seamănă, în mintea dlui Ponta, cu regimul nazist. Probabil că readucerea sub controlul României a 10.000 de kilometri pătrați din zona economică a Marii Negre, unde probabil vom avea gaze și țiței, iarăși este o acțiune care trebuie debăsificată, pentru că, uite, acum frații din Novorossia se apropie de zonă și ar fi putut să beneficieze ei, și nu România”, a mai spus Traian Băsescu.

Citiți și:  Curtea de apel A DECIS: ”Traian Băsescu a fost BENEFICIARUL REAL al infracțiunilor din dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu”

“Nu aș vrea sa ajungem la concluzia că trebuie depontizare. (…) Nu spun că trebuie să se producă, pentru că depontizarea este o chestiune extrem de specifică nouă, nu poate fi asemănată cu nimic”, a conchis șeful statului.

Premierul Victor Ponta a fost criticat şi de liberali, foştii parteneri ai social-democraţilor în defuncta USL.

“Potrivit unei declarații televizate, Primul-ministru Victor Ponta a comparat efectele mandatelor președintelui Traian Băsescu cu urmările regimului nazist. După nefericita declarație în care își exprima admirația față de Partidul Comunist Chinez, premierul Ponta recidivează cu o nouă afirmație iresponsabilă, dând dovadă de aceeași ignoranță și o uimitoare necunoaștere a realităților istorice. Partidul Național Liberal își exprimă indignarea cu privire la această comparație și consideră că ea reprezintă o vulgară trivializare a Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este inacceptabil modul în care șeful Guvernului României tratează cu atâta lejeritate o chestiune sensibilă și controversată. Totodată, credem că este obligatoriu ca premierul Ponta sa retracteze această declarație și să clarifice motivațiile care au condus la o comparație incompatibilă cu statutul de prim-ministru al unei democrații europene”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Şi formaţiunea condusă de Elene Udrea, a ţinut să condamne afirmaţiile “antisemite” ale premierului.

“Este o afirmaţie profund antisemită, comparabilă cu declaraţiile inconştiente făcute de Dan Şova, prietenul său şi purtătorul său de cuvânt, care nega Holocaustul. Aceste afirmaţii ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Victor Viorel Ponta de a se raporta la anumiţi lideri politici şi la modalitatea de a înţelege efectele unei perioade istorice întunecate din istoria umanităţii. Considerăm că, prin asocierea pe care o face, Victor Ponta minimalizează crimele regimului hitlerist. Nazismul a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, ceea ce însemna aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme. De asemenea, peste 6 milioane de oameni au fost ucişi prin programul de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de regimul nazist”, se arată în comunicatul de presă al PMP.

Citiți și:  "Băse" NU sta degeaba: O noua afacere de milioane de euro

Critici dure au venit şi din partea comunităţii evreieşti, care prin vocea parlamentarului Aurel Vainer a numit declaraţia lui Victor Ponta o “greşeală politică imensă şi de neacceptat”.

„Am fost foarte profund impresionat în rău şi amărât în acelaşi sens, pentru că în lupta asta politică de astăzi se utilizează comparaţii care nu-s de comparat. A spune că regimul Băsescu sau domnul Băsescu a avut rezultate asemănătoare cu regimul nazist e ceva incredibil. Nu se poate afirma aşa ceva. În fond, noi trăim într-o democraţie. Asta ar însemna că regimul Băsescu a fost dictatorial, a făcut ce a vrut şi, mai ales – cum nazismul este în mod firesc asociat cu Holocaustul -, a produs Holocaust. Nu cred că era cazul să se facă o astfel de afirmaţie. Sunt complet nedumerit. Nu pot înţelege cum se poate recurge la o astfel de comparaţie, oricât ar fi un preşedinte nu foarte democrat, ceea ce nu e adevărat, pentru că în toţi aceşti ani ai domnului Băsescu a funcţionat şi funcţionează democraţia românească, instituţiile parlamentare. Deci în niciun caz nu poate fi considerat un regim dictatorial. Este un om cu o voinţă mai puternică, e un jucător, cum spune dumnealui adeseori, dar a compara România de astăzi sau România ultimilor 25 de ani sau 10 ani cu regimul nazist este cu totul şi cu totul de neadmis. Nu-i de admis. Eu am trăit şi în Holocaust şi nici nu pot să cred că am trăit în aceşti ani într-un regim care a avut rezultate similare cu regimul nazist. De aceea, îmi exprim dezamăgirea totală şi convingerea fermă că este o greşeală politică imensă şi de neacceptat”, a declarat Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Sursa: FrontPress.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu