NATIONALSTIRI

Viața bate filmul în satele din Vaslui. Polițist: “Zboară topoarele pe lângă capul meu. Aici violența e un fel de a fi, iar furtul de animale e tradiție”

baba topor

Locuitorii dintr-o comună vasluiană le dau mari bătăi de cap politiștilor. Unul dintre oamenii legii a povestit pentru o publicatie online cum își face meseria și ce înseamnă să trăiești în această zonă.

Mihai a terminat Academia de Poliție și a fost repartizat în satul vasluian  unde lucrează de mai bine de doi ani.

“Eu aș fi dorit un post în Ardeal, dar am fost repartizat de Poliție aici, pentru că nu mai erau posturi în alte regiuni. Țin minte că ne uitam cu colegii de academie la știrile de la ora cinci și era plin ca întotdeauna de violuri, decapitări și șure incendiate. Râdeam pe atunci că prin Moldova e altă lume și ne îngrozeam pentru săracii nenorociți care trebuie să patruleze satele alea. Imediat după am aflat că voi fi și eu repartizat direct la sursă. Acum partea cea mai tragicomică e că gluma e viața mea”, spune Mihai.

Oamenii legii din Vaslui întâlnesc cazuri dintre cele mai halucinante. Mihai a povestit pentru sursa citată câteva situații cu care s-a confruntat de când are grijă de liniștea și ordinea satului.

“Aici violența e un fel de a fi. Dar localnicii nu trăiesc într-o stare de asediu. Așa e traiul lor de zi cu zi, se așteaptă. Violuri, incendieri, furturi, sunt chestii comune. Nici nu reacționează la ele cum te-ai aștepta. Aici se trece peste violuri ca și peste violența domestică. Se vindecă vânătăile și se merge înapoi la viața de zi cu zi. Am avut chiar și o situatie în care s-a reclamat violul strict pentru ca nu a fost mulțumită respectiva de prestație. Deci cazurile de la tv care devin subiecte de glumă nu sunt singulare. Altădată am fost chemat la o reclamație de furt în care un vecin îl acuza pe celalalt ca i-ar fi luat ceva din curte și cum l-am adus pe acuzat în curtea cu pricina, ăsta și-a găsit televizorul furat cu câteva săptămâni în urmă. Se tot ciupesc între ei.

Omuciderile sunt rare. Furtul de animale e o infracțiune tradițională. Ca să fure diferite animale, care în mod normal ar face zgomot și s-ar zbate, trezind proprietarii, hoții îmbibă bucăți de pâine sau mămăligă cu spirt și le dau animalelor să mănânce, care se îmbată prompt și nu mai opun rezistență. Dar se întâmplă și incidente mai neobișnuite. Am fost chemat odată la unul, iar când am ajuns în curte, un bărbat cu ambele picioare amputate alerga după nevastă-sa pe cioatele alea, folosindu-se și de una din mâini, iar cu sapa din mâna liberă mai că nu i-a crăpat capul de față cu noi. A trebuit să încătușăm handicapatul. A fost probabil cel mai penibil moment din viața mea”, spune polițistul.

Întrebat dacă se întâmplă să fie atacat, Mihai afirmă că “da, destul de des. Odată am intrat într-o casă la o intervenție și primul lucru pe care l-am văzut a fost un topor care mi-a zburat pe lângă cap. O babă îl aruncase. În unele situații trebuie să mă folosesc de pistol să-i ameninț, este limbaj universal, se înțelege la fel și în moldovenește. Și cel mai important, îți salvează viața – dacă nu aveam pocnitoarea aia, probabil nu mai vorbeam acum cu tine.”

„Localnicii nu se prea agită de frica poliției. S-a ajuns la un fel de simbioză cu ei. Sunt câteva familii mai înstărite în sat care și-au făcut averi pe sub nasul autorităților, mai ales prin contrabandă cu țigări”, adaugă acesta.

Un alt aspect este legat de tinerele din sat. Moldovencele vor să-l însoare pe polițist cu fetele lor. Pentru a-l ține cât mai aproape, acestea i-au propus să stea în gazdă la ele, fără a achita niciun fel de costuri: „Aici în sat fetele sunt ori plecate în alte țări la diverse munci mai mult sau mai puțin dansante sau sunt în așteptare de soț. Nu prea e lejer pe aici cu fetele. Chiar când m-am mutat și încă nu eram sigur la cine stau în gazdă, veneau mamele fetelor la mine să mă mut la ei în gospodărie fără plată, că au și fată. Vorbeau de ele de parcă erau finisaje, ca parchetul sau o cadă. Ideea era, evident, să le iau fata de pe cap și să o duc poate și înapoi Ardeal cu mine”.

Polițistul spune că este cel mai fericit atunci când se poate întoarce în Ardeal.

“Mă bucur. Merg la toate fast-food-urile, pub-urile, merg la film, mă văd cu prietenii. Trăiesc cu piciorul pe accelerație, că știu că e doar concediu. Lunea următoare cel târziu am iarăși topoare care-mi zboară pe lângă cap”, conchide Mihai. (sursa – B1)

CITESTE SI: REVOLTATOR: Jignită și discriminată la un hotel din Anglia. „NU PRIMIM ROMÂNCE, SUNT PROSTITUATE!”

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Ne confruntăm cu CENZURA pe Facebook. Dacă dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.