VESTI PROASTE: Ionuț Gologan, Prahoveanul condamnat la moarte in Malaezia, a pierdut recursul

Prahoveanul condamnat la moarte in Malaezia a pierdut recursul. Ionuț Gologan are speranțe din ce în ce mai mici să scape cu viața, după ce a fost prins transportând droguri într-o țară care are legi dure în acest domeniu.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 27 iunie 2018, s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetăţean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz”, informează Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare MAE, într-un comunicat transmis.

Avocaţii prahoveanului condamnat la moarte urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaezian în care a fost comisă fapta, conform procedurilor malaeziene, această cerere urmând a fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului.

MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

„Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române”, afirmă MAE.

Conform actelor din instanţa malaeziană, Ionuţ Alexandru Gologan a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur pe 26 iunie 2012, cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamine în bagaje. El a negat că ştia de existenţa acestor droguri, invocând faptul că un prieten român i-a dat geanta pentru a i-o duce prietenei sale, în Malaezia.

De altfel, geanta conţinea haine de femeie. Iniţial, arată procurorii, românul a declarat vameşilor că geanta în care se aflau drogurile aparţinea mamei sale, aflată în România. Cele două pachete cu droguri au fost găsite de vameşi ascunse într-un compartiment secret al genţii românului.

Gologan provine dintr-o familie destrămată din Prahova, comuna Telega, mai arată actele din instanţă.

El a declarat că în România trăia cu tatăl său, care lucra ca şofer şi câştiga 3.000 de lei pe lună, şi cu bunica sa, pensionară, mama divorţând şi refăcându-şi o altă familie.

Gologan a muncit doi ani în Germania, apoi a revenit în ţară, mai arată apărarea, iar înainte să ajungă în Malaezia ar fi muncit în construcţii, în România, ca şofer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.