VESTI BUNE: Elvetia a votat pentru inchiderea granitelor!

Elveţienii au votat în proporţie de 50,3 la sută în favoarea limitării imigraţiei în micul stat alpin, în cadrul referendumului desfăşurat duminică. Referendumul, organizat la iniţiativa conservatorilor şi naţionaliştilor moderaţi de la Partidul Popular Elveţian, cunoscut şi sub denumirea de  Uniunea Democratică de Centru, a obţinut majoritatea dublă necesară pentru a fi validat, respectiv majoritatea cantoanelor şi majoritatea alegătorilor.

Concret, acest referendum va pune capăt acordului de liberă circulaţie a persoanelor semnat cu Uniunea Europeană, informează Radio France Internaţional. Ţara ar urma să reinstaureze sistemul pe bază de cote şi contingente anuale, care exista înainte de acordul de liberă circulaţie. Aceste plafoane trebuie fixate în funcţie de “interesele economice globale ale Elveţiei şi de preferinţa naţională”.

Victoria naţionaliştilor este cu atât mai mare cu cât aproape toate celălalte partide, organizaţiile stângiste şi patronatul au făcut campanie pentru respingerea textului supus votului popular.

Elveţia, un stat de 8 milioane de locuitori, a acceptat să îşi deschidă piaţa muncii în 2002 pentru cele 500 de milioane de persoane active din UE. Valul de imigranţi a depăşit cu mult estimările, ajungând la zeci de mii de persoane, fapt ce a atras nemulţumirea formaţiunilor identitare din ţară.

În urma rezultatului referendumului, Uniunea Europeană a trecut la ameninţări. Conform Mediafax, Bruxelles-ul a anunţat deja că dacă acordurile de liberă circulaţie vor fi anulate, toate celelalte acorduri care leagă Berna de UE vor fi denunţate.

La aceste presiuni, liderii Partidului Popular Elveţian, cea mai importantă formaţiune din parlamentul elveţian, au replicat afirmând că este vorba despre o problemă de suveranitate naţională şi că ţara nu trebuie să se plieze pe dictatul european.

În 2013, străinii reprezentau 23,5 la sută (1,88 de milioane de persoane) din populaţia Elveţiei. Înaintea acordurilor de liberă circulaţie cu UE, existau aproximativ 20 la sută străini în Elveţia. Dintre imigranţi, 1,25 de milioane provin din state europene, italienii, germanii, portughezii şi francezii fiind cei mai numeroşi. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.