Veste șoc despre pensii

În timp ce un milion de români încasează pensii speciale de 1.000 de euro, există oameni în țara noastră care deși au cotizat mai mult și au muncit dublu nu vor primi nicio pensie.

Sistemul public de pensii din Romania va întâmpina o primă mare problemă în perioada 2027-2031, când încep să se pensioneze decreţeii, din cauza scăderii populaţiei, provocată de sporul negativ şi de migraţie, potrivit unui studiu prezentat vineri. Problema se va accentua până în 2050.

„Vom avea un «şoc» de creştere a numărului de pensionari asupra sistemului public de pensii, undeva în 2027-2028 până în 2031”, a evidenţiat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, cel care a prezentat studiu. Decreţeii sunt acele persoane născute mai ales în a doua jumătate a anilor 60 şi la începutul anilor 70, după intrarea în vigoare a Decretului nr. 770/1966, care a interzis avortul în România.

România va ajunge la un număr de 16,175 de milioane de locuitori, în 2050, faţă de 19,7 milioane în 2016, scădere provocată doar de cauze naturale – sporul natural negativ, conform studiului citat.

„Numărul de pensionari creşte pe măsura ce populaţia României se reduce”, a mai arătat Codîrlaşu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.