Veste devastatoare pentru Rusia! Se anunță un „impact tragic” al războiului lui Putin

Fondul Monetar Internațional (FMI) își va reduce previziunile de luna viitoare privind o creștere economică globală, din cauza războiului din Ucraina, a anunțat, joi, directorul său general, Kristalina Georgieva. Reprezentantul a mai arătat că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei nu mai este „un eveniment puțin probabil”.

Deși înainte de război specialiștii prognozau o creștere economică „bună”, FMI își va reduce previziunile optimiste. Instituția, condusă de directorul general Kristalina Georgieva, și Banca Mondială vor organiza mai multe reuniuni de primăvară după 18 aprilie, în care vor discuta despre toate consecințele economice ale războiului declanșat în Ucraina.

FMI anunță un „impact tragic” al războiului lui Putin
„În concluzie, avem un impact tragic al războiului asupra Ucrainei. Avem o contracție semnificativă în Rusia și vedem impactul probabil asupra perspectivelor noastre pentru economia mondială”, a declarat ea, în timpul unei conferințe de presă, anunțând o revizuire în scădere a proiecțiilor de creștere economică globală.

În timp ce economia mondială nu și-a revenit încă după pandemia COVID-19, „o criză fără precedent”, ea trece acum printr-un „teren și mai șocant”, a subliniat directoarea Georgieva. „Se întâmplă ceea ce este de neconceput, avem un război în Europa”, a spus ea. În ceea ce privește impactul asupra Rusiei, liderul Fondului a subliniat că sancțiunile impuse de țările aliate „fără precedent” duc la „o contracție bruscă a economiei rusești și la o recesiune profundă”.

Intrarea în incapacitate de plată a Rusiei „nu mai este un eveniment improbabil”
Ea a descris efectele în Rusia: de la deprecierea masivă a monedei, care duce la creșterea inflației, până la prăbușirea puterii de cumpărare și a nivelului de trai al marii majorități a populației ruse.

„Repercusiunile asupra țărilor vecine sunt, de asemenea, semnificative, în special asupra țărilor care sunt mai strâns integrate cu economia ucraineană și rusă”, a spus ea, citând țările din Asia Centrală, Moldova, țările baltice.

O intrare în incapacitate de plată a Rusiei „nu mai este un eveniment improbabil”, a continuat ea, menționând totodată că problema nu este disponibilitatea banilor, ci incapacitatea de a-i folosi, deoarece țara a fost izolată de sistemul financiar mondial.

„Nu am de gând să speculez asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu, ci doar să spun că nu mai vorbim despre intrarea în incapacitate de plată a Rusiei ca despre un eveniment puțin probabil”, a spus ea. Kristalina Georgieva a insistat că instituția de la Washington nu are niciun program cu Moscova. Și a subliniat, dimpotrivă, că FMI este gata să ajute în continuare Ucraina. Miercuri, instituția aprobase un ajutor de 1,4 miliarde de dolari.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.