Veste bună de la Olguţa Vasilescu! Creşte pensia! Toți românii care au lucrat între acești ani sunt vizați!

Lia Olguța Vasilescu a vorbit la România TV despre proiectul noii legi a pensiilor la care a lucrat în tot acest timp. Noua lege ar urma să fie adoptată de parlament în cel mult o lună.

Ministrul Muncii speră ca legea să nu fie atacată la CCR sau că nu va fi retrimisă Parlamentului de Klaus Iohannis.

„Noi sperăm ca într-o luna să fie adoptată. Asta dacă nu este atacată la CCR, sau nu este retrimisa Parlamentului de către preşedinte. Dacă se va întâmplă aşa ea va fi adoptată spre finalul acestui an”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

„Este o lege apreciată de federaţiile de pensionari cu o excepţie. Toate s-au pronunţat că dacă ar fi să iasă în stradă ar fi pentru a apăra această lege, noi am stat cu ei de vorba în această perioadă de un an de zile. Am reţinut cam 90% din ce şi-au dorit.

Că să mulţumească pe toată lumea ar însemna să avem 40 de miliarde de lei în plus faţă de cei 80 de miliarde de lei pe care deja îi avem. Nu vrem să facem o lege inaplicabilă, ci una care dublează pensiile până în 2021, cresc în fiecare an. Până în 2021 se creşte pe punctul de pensie, aşa cum s-a crescut până acum.

În ultimii doi ani când am pornit de la 871 şi am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265, în 2020 se va ajunge la 1775. Deja este dublat doar din punctul de epensie. În 2021 va fi 1875 de lei, se va intră şi pe nouă formulă de calcul care va aduce o nouă majorare. Din 2022 se calculează rată inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Pensiile cresc chiar şi până la intrarea efectivă a legii”, a precizat ministrul Muncii.

Citiți și:  Klaus Iohannis, DECIZII DE URGENTA pentru România in conflictul din Ucraina: Trebuie să fim pregătiți PENTRU ORICE!

„Am introdus o serie de beneficii. Precizez că cei care sunt la oră actuală pe acea indemnizaţie socială minima de 640 de lei, nu vor mai creşte în acelaşi ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară şi în funcţie de numărul de ani lucraţi. Deja am eliminat o inechitate. O altă este că pensiile femeilor faţă de cele ale bărbaţilor erau în avantaj. Egalizam şi asta. Nu este normal că persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, au acelaşi număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbaţi sau femei.

De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelaşi număr de ani, au contribuit la fel au acelaşi punctaj, dar pentru că au ieşit la pensie pe legislaţii diferite în ani diferiţi până acum aveau pensii diferite. Nouă formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechităţi. Ar fi sigur principalele lucruri care interesează pe pensionari.

Citiți și:  Iohannis intra peste scandalul Șoșoacă-Goracci: Cer să se verifice la sânge

O modificare este că se acordă din oficiu un procent de 10% de creştere pe punctaj pentru cei care au lucrat pe acordul global. Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit şi acre până acum nu au fost prinse în lege. Până acum veneau în justiţie să îşi câştige acest drept şi pierdeau pentru că legea nu menţiona drepturile respective. În nouă legislaţie se acordă un procent de 10% pentru cine care au lucrat între 1975 şi 2001. Dar, dacă pot aduce adeverinţe procentul poate să crească.

Este clar că de acum, de la apariţia legii din 2021 toate contribuţiile trebuie plătite. Tocmai că să existe banii necesari pentru plată pensiilor. Nu sunt afectaţi cei care au lucrat până acum şi nu au avut contribuţiile plătite. A fost vina statului. Nu o să fie afectaţi. După 2021 acest lucru nu va mai fi permis.

La pensie pentru limită de vârstă există o posibilitate să ieşi cu 5 ani mai devreme dacă ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil că cineva să fi început să lucreze de la 16 ani sau să aibă perioade asimilate, facultate, masterat, armată, concediu de maternitate, detenţie politca, etc. vor putea să se pensioneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.