Veste bună de la ANAF pentru toți românii: Ce se întâmplă de anul viitor!

Românii care au datorii la Fisc ar putea în viitor să evite executarea silită, se arată într-un proiect de lege care ar putea să primească săptămâna viitoare votul decisiv de la deputați.

Pentru evitarea ori amânarea măsurilor de executare silită pentru datoriile fiscale, contribuabilii ar putea în viitor să solicite medierea cu organul fiscal pentru a lămuri întinderea datoriilor şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de rambursare a acestora. Medierea în cadrul executării silite fiscale e propusă într-un proiect de lege care ar putea să primească săptămâna viitoare votul decisiv la deputaţi.

Contribuabilul care primeşte somaţia de executare silită de la organul fiscal va putea să ceară medierea pentru a clarifica situaţia sa fiscală şi pentru a mai amâna puţin măsurile de executare silită fiscală, potrivit unui proiect de lege care se află pe ordinea de zi la deputaţi pentru vot final.

Parlamentarii propun ca lucrurile să stea în felul următor: dacă în termen de 15 zile de la primirea somaţiei nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe.

În ce va consta o procedură de mediere cu Fiscul?

Întâi, scrie în proiect, se va încerca lămurirea datoriei fiscale. Altfel spus, acesta va fi momentul în care contribuabilul va putea să obiecteze cu privire la întinderea debitului.

Apoi, organul fiscal va analiza situaţia economică a datornicului (spuneam mai sus că, prin cererea de mediere, contribuabilul va trebui să aducă documente privitoare la situaţia sa economică). Asta, ca să vadă ce soluţii ar fi cele mai bune pentru stingerea obligaţiilor fiscale şi dacă s-ar putea recurge la înlesnirile la plată din legislaţia fiscală (eşalonarea datoriei, de exemplu).Rezultatul medierii şi soluţiile identificate vor fi cuprinse într-un proces-verbal. După finalizarea medierii, ca să nu se mai ajungă la executarea silită, datornicul va avea la dispoziţie 15 zile ca să plătească datoria sau se va putea cere înlesnirea la plată.În fine, procedura de mediere va ajunge în Codul de procedură fiscală, ea se va aplica efectiv abia după ce Fiscul va veni cu acte normative care să detalieze procedura şi să reglementeze documentele oficiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *