Vaccinul Pfizer. Cât timp durează imunitatea. Ce se intampla după a treia doză

Un recent studiu a stabilit la cât timp după administrarea vaccinului împotriva COVID-19 cu serul Pfizer începe să scadă imunitatea.

Vaccinul Pfizer continuă să prezinte o protecție puternică împotriva bolilor grave și a spitalizării chiar și după 6 luni, dar protecția generală împotriva virusului pare să scadă după o jumătate de an, potrivit unui nou studiu, citat de Medscape.

Raportul preliminar al studiului din data de 28 iulie, care nu a fost revizuit încă de colegi, sugerează o „tendință de scădere treptată a eficacității vaccinului” în decurs de 6 luni după imunizarea cu două doze de vaccin Pfizer. Studiul a inclus peste 45.000 de oameni din întreaga lume.

Studiul a constatat că eficacitatea generală a scăzut de la 96% la 84%.

O a treia doză de rapel a vaccinului Pfizer crește nivelul de anticorpi neutralizanți față de varianta Delta de mai mult de cinci ori, comparativ cu nivelurile după a doua doză, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, arată noile date ale Pfizer.

Răspunsul imun după a treia doză pare chiar mai robust – de peste 11 ori mai mare decât răspunsul după a doua doza de rapel – la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 85 de ani.

Compania a observat că acest lucru ar putea însemna o creștere estimată de 100 de ori a protecției față de varianta Delta, după o a treia doză. Aceste noi descoperiri sunt prezentate într-un raport Pfizer, care notează că datele sunt trimise spre publicare într-un jurnal medical.

Sursa: dcbusiness.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *