Vaccinul Pfizer. Cât timp durează imunitatea. Ce se intampla după a treia doză

Un recent studiu a stabilit la cât timp după administrarea vaccinului împotriva COVID-19 cu serul Pfizer începe să scadă imunitatea.

Vaccinul Pfizer continuă să prezinte o protecție puternică împotriva bolilor grave și a spitalizării chiar și după 6 luni, dar protecția generală împotriva virusului pare să scadă după o jumătate de an, potrivit unui nou studiu, citat de Medscape.

Raportul preliminar al studiului din data de 28 iulie, care nu a fost revizuit încă de colegi, sugerează o „tendință de scădere treptată a eficacității vaccinului” în decurs de 6 luni după imunizarea cu două doze de vaccin Pfizer. Studiul a inclus peste 45.000 de oameni din întreaga lume.

Studiul a constatat că eficacitatea generală a scăzut de la 96% la 84%.

O a treia doză de rapel a vaccinului Pfizer crește nivelul de anticorpi neutralizanți față de varianta Delta de mai mult de cinci ori, comparativ cu nivelurile după a doua doză, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, arată noile date ale Pfizer.

Răspunsul imun după a treia doză pare chiar mai robust – de peste 11 ori mai mare decât răspunsul după a doua doza de rapel – la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 85 de ani.

Compania a observat că acest lucru ar putea însemna o creștere estimată de 100 de ori a protecției față de varianta Delta, după o a treia doză. Aceste noi descoperiri sunt prezentate într-un raport Pfizer, care notează că datele sunt trimise spre publicare într-un jurnal medical.

Sursa: dcbusiness.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *