Vaccinarea ar putea deveni OBLIGATORIE prin LEGE! News alert

Proiectul de buget al Ministerului Sănătății conține un paragraf ce arată că sunt efectuate demersuri pentru adoptarea Legii Vaccinării. Conform informațiilor respective, legea respectivă obligă ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere seruri.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie! Este demn de menționat că Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în anul 2017 de către Guvernul Tudose. Ulterior, aceasta a fost adoptată de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților, unde au fost introduse zeci de amendamente.

De asemenea, paragraful respectiv apare în proiectul de buget al Ministerului Sănătății, la secțiunea priorități strategice.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie
Una dintre precizările ce vizează Legea Vaccinării arată că aceasta „va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”.

În contextul informațiilor respective, Ministerul Sănătății a fost întrebat dacă susține vaccinarea obligatorie a copiilor sau a populației generale în situații epidemiologice aparte, precum actuala pandemie, conform stirileprotv.ro

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea a transmis că „vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni.

Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”.

Legea Vaccinării
În expunerea de motive a Legii Vaccinării, trimisă în Parlament în 2017 de Guvernul Tudose, guvernul de atunci susținea că vaccinarea este obligatorie în 11 din cele 28 de state membre al UE și că admiterea la școală se face numai pe baza dovezii de vaccinare.

Legea a fost adoptată de Senat și se află în dezbateri la Camera Deputaților. În forma adoptată de Senat, articolul 6 prevede că vaccinarea este obligatorie pentru copii cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare.

De asemenea, vaccinarea este obligatorie și pentru adulți sau pentru o parte dintre ei, în cazul situațiilor epidemiologice speciale, arată legea respectivă.

Conform dezbaterilor de până acum, în cazul copiilor ar fi vorba de vaccinurile clasice: hepatita B, difterie, tetanos, poliomelită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Trebuie menționat că ar urma să fie exceptați toți copiii care au contraindicații la vaccinare confirmate de un medic.

Legea respectivă a fost dezbătută anul trecut în comisiile din Camera Deputaților. Totuși, au fost depuse foarte multe amendamente și nu s-a ajuns la un vot final. Una dintre schimbări a fost realizată în Comisia Drepturilor Omului, când a fost eliminat articolul care prevedea pedepse pentru cei care refuză să se vaccineze și răspândesc o boală contagioasă.

În cazul Comisiei de Sănătate, a fost modificat un alt amendament astfel încât să nu fie interzis accesul copiilor nevaccinați în unitățile de învățământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!