Va scădea TVA ?

tva

În urmă cu an, guvernul a diminuat TVA la produsele de panificaţie la 9%. Acum, analizează aplicarea cotei reduse şi la alte alimente.

Reducerea cotei standard de 24%, promisă în strategia fiscal-bugetară şi în programul de guvernare, nu intră însă în discuţie, scrie capital.ro. România aplică a treia cea mai mare rată de TVA din Uniunea Europeană.

Guvernul a anunţat că una dintre priorităţile sale este micşorarea TVA. În strategia fiscal-bugetară 2014-2016 se precizează că va avea loc „reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare”.

Deşi executivul a depăşit prima jumătate a mandatului, nu a existat nicio discuţie publică sau declaraţie oficială privind intenţia de scădere a taxei.

Recent, premierul Victor Ponta a anunţat că se gândeşte la reducerea TVA pentru alte alimente, susţinând că TVA de 9% la pîine şi produse de panificaţie a fost un succes.

În prezent, România are a treia cea mai mare cotă standard de TVA din Uniunea Europeană, după Ungaria (27%), Suedia, Danemarca, Croaţia (25%).

De altfel, creşterea taxei de la 19 la 24%, în urmă cu patru ani, a fost cea drastică majorare din Uniunea Europeană. Doar Ungaria s-a încumentat să crească atât de abrupt TVA: de la 20 la 25% în 2009 şi la 27% în 2011.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.