„Vă implor, salvați-l! O să-l omoare”. Apelul lansat de mama jurnalistului Roman Protasevici

Din noua locuință, aflată în Polonia, Natalia Protasevici, mama lui Roman, a declarat pentru France Presse: „Le cer tuturor, cerșesc, apelez la întreaga comunitate internațională pentru a-l salva. Este doar un jurnalist, este doar un copil, vă rog, vă implor, ajutați-l. Vă rog să-l salvați. O să-l omoare acolo”.

Soțul ei, Dmitri Protasevici, fost militar, a spus: „Avocatul a încercat să-l vadă astăzi, dar a fost refuzat, nu l-a putut vedea. Încă nu știm dacă chiar este acolo unde se spune, care este starea lui, cum se simte. Unul dintre modurile în care autoritățile noastre torturează este de a nu spune rudelor unde sunt ținuți cei dragi, până în ultimul moment”, a spus el.

Părinții lui Protasevici s-au mutat în Polonia în urmă cu opt luni, după ce au fost hărțuiți în timpul unei represiuni a participanților la protestele fără precedent care au urmat alegerilor prezidențiale din august 2020. Ei au spus că fiul lor se simțea în siguranță în Uniunea Europeană, unde trăia – mai întâi în Polonia, unde s-a mutat în 2019, apoi în Lituania.

Roman Protasevici, care s-a născut la un an după ce președintele Alexander Lukașenko a venit la putere, în 1994, a început jurnalismul și activismul politic în adolescență și a fost arestat de mai multe ori, petrecând câteva săptămâni în închisoare. „Este un luptător pentru justiție”, a spus mama sa.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut, după ce președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a autorizat personal interceptarea și obligarea la aterizare forțată a zborului Ryanair în care jurnalistul călătorea din Grecia spre Lituania. Iubita sa de origine rusă, Sofia Sapega, a fost, de asemenea, arestată.

Acțiunea oficialităților de la Minsk a stârnit un val de proteste internaționale și UE, care deja a aprobat un set de sancțiuni împotriva Belarusului, a anunțat că e posibil să adopte, miercuri, și alte sancțiuni. Marți, președintele francez Emmanuel Macron a spus: „Sancțiuni suplimentare? Va fi suficient acest lucru? Absolut nu pot spune astăzi. Caracterul inacceptabil al celor întâmplate le justifică”.

Și președintele american Joe Biden a declarat că sancțiunile Statelor Unite împotriva Belarusului sunt pregătite, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. „Nu vreau să speculez până nu vom finaliza acest lucru”, a spus Biden la întrebarea despre ce iau în calcul Statele Unite ca sancțiuni.

Iubita lui Protasevici, în detenție, „ca măsură preventivă” Marți seară, la o zi după ce au apărut primele imagini cu Roman Protasevici în detenție, a fost publicat și un videoclip cu Sofia Sapega. Redând un text memorat, aparent sub constrângere, ea a mărturisit că a editat un canal Telegram care publica informații personale despre ofițeri de poliție din Belarus și alți agenți de securitate.

Videoclipul indică faptul că Belarusul ar putea planifica condamnarea tinerei rusoaice la ani grei de închisoare. Avocatul ei, Alexander Filanovich, a declarat serviciului rus al BBC că a fost reținută la un centru de detenție KGB pentru două luni, ca „măsură preventivă”.

Sursa: libertatea.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!