Urmeaza ciuma bubonica? Obiceiurile alimentare care pun lumea în pericol!


Un bărbat de 38 de ani infectat cu temuta ciumă bubonică, cunoscută în istorie sub cumplitul nume de Moartea neagră, a murit, luni, în provincia Zavkhan din vestul Mongoliei.

Potrivit autorităților de la Ulan Bator, care citează Departamentul de boli zoonotice al provinciei Zavkhan, este vorba de al treilea deces raportat în această țară de la îmceputul anului și până în prezent, cauza probabilă a infectării victimei fiind consumul de carne de marmotă.

Bărbatul mâncasee carne de marmotă în provincia Khuvsgul din nordul Mongoliei, luna trecută. 25 de personane au venit în contact apropiat cu victima, însă testările pentru ciumă le-au ieșit negative, au anunțat oficialii într-o declarație de presă recentă.

Luna trecută, o altă victimă de 42 de ani a temutei boli de origine medievală a decedat în provincial Khovd, în timp ce la jumătatea lunii iulie, un adolescent de 15 ani a încetat din viață din aceeași cauză în provincia Govi-Altai din vestul țării. În prezent, 7 din cele 21 de provincii ale Mongoliei se confruntă cu un risc crescut al focarelor de ciumă bubonică, conform Centrului Național pentru boli transmisibile al țării, informează http://www.xinhuanet.com/english/2020-09/07/c_139349912.htm.

Ciuma bubonică este o boală letală provocată de o bacterie răspândită de muște de la animalele sălbatice precum marmotele și ppate omorî un adult în mai puțin de 24 de ore dacă nu se intervine urgent, potrivit OMS.

Avatarurile „Morții negre”

Cunoscută și ca „Moartea neagră”, ciuma a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, fiind cauzată de o bacterie pe nume Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. În plus, în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; care la final căpătau culoarea neagră, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

În câțiva ani, se raportează că între o treime și o jumătate] din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea neagră a bântuit Europa au crezut chiar că venise sfârșitul lumii.

Evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *