IN URMA CU PUTIN TIMP: Mesajul dur al lui Klaus Iohannis pentru Rusia

ki

Klaus Iohannis s-a intalnit cu seful NATO, la Bruxelles: „Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO”

Prezent la Bruxelles, Klaus Iohannis s-a intalnit vineri cu Jens Stoltenberg, seful NATO. Cei doi au discutat despre lupta impotriva terorismului, dar si despre situatia din Republica Moldova.

E important sa mentionam ca legat de ce s-a inatamplat la Paris, NATO isi va intari eforturile de a lupta impotriva terorismului. Apreciem Romania pentru contributia in Kosovo si pentru participarea la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta. Stim ca scutul e de o mare importanta Romania si NATO sunt anagajate sa sustina Republica Moldova. Trebuie ca noi sa sprijinim si Ucraina si sa contribuim la securitatea in regiunea”, a declarat  Jens Stoltenberg.

NATO e pregatita sa faca tot ce poate pentru apararea aliatilor si lucram la planul de interventie rapida. Va trebui sa crestem prezenta la frontiera de est a NATO si va trebui sa realizam si sa implementam o forta de interventie rapida„, a continuat seful NATO.

Citiți și:  Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre

„Am discutat si decizia Romaniei privind bugetul pentru Aparare. Trebuie reduse taierile bugetare pentru Aparare si sa trecem la cresteri de alocari bugetare pana vom ajunge la 2% din PIB. Voi folosi exemplu Romaniei pentru celelalte state membre, daca Romania a reusit sa creasca bugetul, e un exemplu si multumesc Romaniei pentru decizia luata„, a precizat  Jens Stoltenberg.

Va multumesc pentru primirea frumoasa si aprecierile la adresa Romaniei. Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO. L-am asigurat pe secretarul general de intreaga sustinere pentru toate eforturile Aliantei. Am avut o discutie foarte buna, plina de substanta”, a raspuns presedintele Klaus Iohannis.

„2014 a pus Europa in fata unor provocari de securitate greu de imaginat. Asistam ingrijorati la interventiile militare ilegale si incalcarea integritatii teritoriale a unor state. Am convenit ca este momentul sa reconfirmam prin actiuni ferme solidaritatea la nivelul aliantei, pentru a arata ca spiritul Articolului 5 e la fel de puternic acum ca la momentul fondarii NATO”, a mai spus Iohannis.

Citiți și:  Amenințare directă pentru Klaus Iohannis. Anunt SOC

„Pentru Romania e foarte important procesul de punere in aplicare a deciziilor de la ultimul Summit. Am abordat subiectul cheltuielilor de Aparare. L-am informat pe secretarul general ca Romania a proiectat atingerea in 2017 a nivelului de 2% din PIB si pastrarea nivelului pentru cel putin 10 ani. Am discutat despre nevoia de sustinere din partea tarilor din vecinatatea estica. Ucraina, Moldova si Georgia trebuie sa primeasca atentia sporita a NATO. L-am informat pe secretarul general despre progresele bazei de la Deveselu, care are o natura defensiva, si care va deveni operationala in acest an. Am confirmat si contributia semnificativa a Romaniei la misiunea NATO din Afganistan in spiritul solidaritatii din Alianta„, a tinut sa precizeze presedintele Romaniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.