UPDATE VIDEO. „Razboiul” de la Pungesti s-a mutat pe Facebook. Protestatarii: „Nu cedam. ORI MORTI, ORI LA PUSCARIE! MERGEM LA GUVERN!”. Jandarmeria: „E LINISTE”

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti au reclamat că au fost ridicați de jandarmi și urcați în dube. Conflictul a izbucnit după ce aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean Vaslui – Garceni. Dacă localnicii acuză brutalităţi ale autorităţilor, Jandarmeria susţine că a intervenit în cadrul legal. Protestatarii îndemnă susținătorii să meargă în fața Guvernului.

VIDEO: Imagini filmate în timpul dimineţii, cu localnici care sunt reţinuţi de Jandarmerie. 

UPDATE.Șefa Serviciului de Ambulanță Vaslui, dr. Ana Maria Ungureanu, a precizat că două persoane au solicitat intervenția unor echipaje medicale la Pungești. Este vorba despre un pacient cu lipotimie și unul care acuză o contuzie toracică, dar fără urme de lovituri. „Ambulanța Vaslui a preluat doi pacienți, unul de 56 de ani,  cu o stare de leșin, stabil hemodinamic și respirator. A doua persoană, a fost preluată de un echipaj de prim ajutor. El a afirmat că s-a lovit la nivelul toracelui, dar nu există urme vizibile de traumatism toracic”, a declarat dr. Ana Maria Ungureanu.

Jandarmeria: „S-a intervenit pentru eliberarea drumului. Acum, e liniște”

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, căpitan Irina Drăgan, a declarat pentru „Evenimentul zilei” că, în acest moment, la Pungești e liniște. „Mai sunt 20-25 de persoane care staționează pe un teren din apropiere dar nu se manifestă violent. Acum e liniște.”, a explicat ofițerul de presă al Jandarmeriei Române.Aceasta a mai precizat că intervenția jandarmilor s-a făcut respectând toate regulile. „Pentru că, azi-dimineață, au blocat un drum județean, s-a procedat la discuția cu cei care blocau artera de circulație. Apoi, au fost somați și, la final, s-a intervenit pentru eliberarea drumului. Nu a fost vorba de o intervenție în forță, ci de restabilirea ordinii publice. Pentru aceasta, nu este prevăzută o oră anume, ci atunci când situația impune acest lucru. Acum drumul e liber și se poate circula”, a precizat Irina Drăgan.

În schimb, susținătorii protestatarilor au postat pe Facebook un mesaj în care spun că „40 de persoane au fost bătute, arestate și duse la cel mai apropiat oraș pentru investigații”. Mesajul de susținere este postat de Andrei Românul care spune că l-a trimis forurilor internaționale și e adresat inclusiv Parlamentului European.

„Dupa două luni de rezistență, 40 de persoane au fost bătute, arestate și duse la cel mai apropiat oraș pentru investigații suplimentare. Purtătorul de cuvânt de la polițiști nu a ieșit cu o declarație decât mult mai târziu și a negat orice abuz, în timp ce ofițerii de poliție i-au împiedicat pe cei care filmaau și înregistrau de intervenția. Reprezentanții mass-media nu au acces și drumul spre Pungesti este blocat de echipamente Chevron și mașini de intervenție ale poliției. Copiii nu pot merge la școală în acest moment. Durata de viață a întregii comunități a fost grav perturbat. Drumul este blocat, de asemenea, pentru oricine altcineva, sătenii nu pot merge la locul de muncă și presa este ținută la distanță de câțiva kilometri de Pungesti. Această intervenție abuzivă este fără precedent în România democratică și urmează după două luni de hărțuire și intimidare continuă a comunității locale. Este un atac iresponsabil, periculos pe drepturile omului și civile ”, scrie în mesajul postat de Andrei Romanul.

Protestatarii au depus un memoriu la Guvern

Reprezentanții Jandarmeriei București au confirmat pentru EVZ că 20 de persoane, din rândul protestatarilor împotriva gazelor de șist, au fost, azi, la Guvern.

„Au fost în jur de 20 de persoane și au depus un document la Secretariatul General al Guvernului. Din informațiile noastre, acum mai sunt cinci dintre acele persoane în Piața Universității”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, căpitanul Georgian Enache. Cât privește îndemnul de a protesta în fața Guvernului, diseară, ofițerul de presă a specificat că „Jandarmeria va toate măsurile care se impun în aceste situații”. El a precizat că nu este anunțat, pînă la această oră, vreun protest oficial.

Protestatarii: „Ori noi, ori clasa politică”

Cele șapte persoane reținute în urma protestului de azi-dimineață au fost lăsate să plece, dar s-au întors, înapoi, la Pungești. Informația a fost confirmată chiar de protestatari, pe Facebook.

„Facem un apel național către toti patrioții către toți oamenii care le-a ajuns cuțitul la os. Iesiți în stradă…ieșiți în Bucuresti, ieșiți în Cluj, ieșiti unde puteți.
Nu se poate ca într-o tara europeana sa fim tratati mai rău ca în Africa.
Membrii rezistenței au fost eliberați și au ajuns din nou în Pungesti.
Nu cedăm, ori morți ori la Pușcărie!Ori noi ori clasa politică! Va rugăm din inimile noastre Românești și dacă aveți o inimă Română în piept să nu stați impasibili. Ieșiți în străzi, care puteți veni vă rog să fiți alături de noi la Pungești. Nu cedați!!!Fiți curajoși! Lasati frica deoparte!”, îndeamnă un mesaj postat de „Rezistența Pungești”.

Îndemn pe Facebook: „Mergeți la Guvern!”

Pe site-ul de socializare Facebook „Solidaritate Pungești”, protestatarii din întreaga țară sunt îndemnați să se solidarizeze cu cei din Vaslui. În urmă cu puțin timp, a fost postat un mesaj care arată că s-au adunat 25 de persoane în fața Guvernului. În plus, inițiatorii protestelor îndeamnă susținătorii să se îndrepte spre Pungești și spre Guvern ori să iasă în stradă în marile orașe.

Protestatarii sunt îndemnați să se întâlnească la ora 18.00 în Piața Victoriei . „Acum sunt 25 de oameni in fata Guvernului! Cine poate să mearga acolo ACUM să o facă, cine se poate deplasa la Pungești să o faca. Locația pentru diseară, pentru București, se schimbă din Piata Universitatii, LA GUVERN, la ora 18:00 așa cum, deja, opteaza toata lumea!”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Șapte persoane cercetate

Poliţiştii vasluieni au întocmit un număr de şase dosare penale pe numele a cinci cetăţeni care au protestat în această dimineaţă la Pungeşti. Cele cinci persoane au fost identificate în timp ce blocau accesul autovehiculelor pe Drumul Judeţean care face legătura între Siliştea şi Pungeşti.

Jandarmeria Română a informat că, în timpul evenimentelor care au avut loc, în dimineaţa acestei zile, în zona localităţii Siliştea, judeţul Vaslui, șapte protestatari au fost reținuți și conduși la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. În timpul protestelor, o mașină a forțelor de ordine a fost avariată.

Pentru șase dintre cei reținuți s-au întocmite actele de sesizare pentru „blocare a unei căi de comunicaţie ”. Unul dintre aceștia este cercetat și pentru distrugere iar cea de a șaptea persoană a fost amendată cu 500 lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine. Actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluţionare organelor de urmărire penală competente territorial, în speță IPJ Vaslui.

Jandarmeria Română mai arată că, pe timpul deplasării efectivelor către localitatea Pungeşti, în apropierea localităţii Siliştea, un grup de aproximativ 100 de persoane a blocat drumul judeţean din localitate, fiind necesară acţiunea jandarmilor în vederea deblocării căii de acces. „Persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adresa forţelor de ordine, pe timpul acţiunii pentru deblocarea căii de acces, un autovehicul din dotarea Jandarmeriei fiind avariat.”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române. Reprezentanții forțelor de ordine au mai adăugat că „nicio persoană nu a suferit acte de agresiune fizică din partea jandarmilor, atât la locul unde s-au desfăşurat evenimentele, cât şi pe timpul deplasării sau pe durata activităţilor de identificare desfăşurate la sediul Poliţiei Vaslui.”.

În timpul „confruntărilor” de la Pungești, personalul Jandarmeriei Române şi-a asigurat mijloacele de probare necesare (înregistrări video, fotografii operative) ce vor fi puse la dispoziţie la solicitare organelor de urmărire penală.

VIDEO. Imagini filmate în timpul nopţii.

Au pus garduri la drum

Protestatarii se strânseseră în zonă pentru a se opune amplasării mai multor utilaje ale companiei Chevron, anunţă Realitatea TV. Ei au fost luaţi cu dubele, iar jandarmii au montat garduri pe drumul judeţean.

Drumul judeţean Vaslui-Gârceni a fost blocat în totalitate de Jandarmerie, la ieşirea din localitatea Siliştea, unde Chevron are concesionat terenul pe care ar urma să îşi aplaseze sonda de explorare a gazelor de şist, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că localnicii care au blocat drumul au reacţionat ostil şi au refuzat să elibereze drumul. Cei aproximativ 300 de jandarmi au intervenit pentru a „preveni” un eventual conflict şi pentru a asigura ordinea publică.

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.

După ce o parte dintre oameni au refuzat să elibereze drumul, aceştia au fost ridicaţi” de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi, a mai spus Olaru, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.

„A fost îndepărtată maşina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi”, a mai spus şeful Jandarmeriei Române.

Localnicii care stau în tabără susţin că în jurul orei 04.30 jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei. O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.

„Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2 (n.r. – Bârlad), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile despre proiectele sale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Chevron.

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care susţin că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.

Un jandarm în vârstă de 24 de ani a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui după ce a alunecat într-un șanț la Pungești, unde mai mulți localnici protestează față de decizia Chevron de a pătrunde cu utilajele pe perimetrul din localitatea Siliștea în vederea amplasării primei sonde de explorare a gazelor de șist din județ.

„Jandarmul a fost transportat cu o ambulanță detașată în zona Pungești după ce a suferit o contuzie lombară. În cursul dimineții alți doi cetățeni care se aflau la Pungești, unul în stare de lipotimie și altul cu traumatism toraco-abdominal au fost de asemenea duși la spital de două ambulanțe”, a declarat pentru Agerpres managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, Aurora Popa.

În zonă nu este permis nici accesul jurnaliştilor, cărora li s-a spus că măsura este luată pentru „siguranţa” lor, iar până în prezent nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor privind situaţia de la Pungeşti, a adăugat agenţia Mediafax.

Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.