GENERAL

Uniunea Europeană a DECIS: NU nu va reduce importurile de gaze rusești. Ce va face Putin?

vladimir putin 20

Uniunea Europeană pregătește un al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaze rusești. Prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede, a declarat premierul ceh Petr Fiala pentru Reuters, notează mediafax.

Fiala spune că se așteaptă ca sancțiunile care sunt acum finalizate de executivul UE pentru a intensifica presiunea asupra invaziei Rusiei în Ucraina să interzică importurile de aur, să lărgească o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise la export în Rusia și să vizeze mai multe persoane.

Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să prezinte pachetul în următoarele zile, iar statele membre ar putea să îl aprobe imediat după aceea, a declarat Fiala.

“Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, deoarece trebuie respectată o regulă conform căreia sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile”.

Fiala a declarat că nu există nicio șansă ca gazul să fie inclus.

“Cred că nu ar trebui să fie acolo, pentru că o serie de țări depind de gazul rusesc”, a spus el.

Republica Cehă, care a preluat președinția semestrială rotativă a UE la 1 iulie, este una dintre aceste țări, dependentă de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

În general, UE se baza pe Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Fiala a declarat că cehii fac tot ce pot pentru a-și reduce dependența de energia rusă, “dar nu se va întâmpla în această iarnă”.

Primele 6 runde de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controale la export, înghețarea activelor băncilor centrale, excluderea băncilor din sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

Dar importurile de gaze nu au fost atinse nici măcar pe fondul apelurilor Ucrainei pentru un astfel de embargo.

Ultimele sancțiuni sunt pregătite pe fondul temerilor tot mai mari din Europa că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată a gazoductului cheie Nord Stream 1, care a început la 11 iulie și urmează să dureze 10 zile.

Acest lucru ar limita și mai mult livrările europene și ar perturba planurile țărilor de a umple depozitele pentru iarnă, ceea ce ar duce la o criză energetică.

Fiala a declarat că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxurile din Nord Stream 1 să nu fie reluate, căutând surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi GNL, și să împartă livrările între statele membre.

O altă idee pe care o susține ar fi aceea de a începe achizițiile comune de gaze în Europa, dar a avertizat că aceasta rămâne dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ.

“Nu vreau să fiu prea optimist”, a spus el, când a fost întrebat dacă achizițiile comune ar putea începe încă din acest an, adăugând că miniștrii energiei din UE vor discuta propunerea în cadrul unei reuniuni extraordinare din 26 iulie.

Sursa: stiripesurse.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.