fbpx
NOUTATI

Uniti sub Tricolor

Ziua Drapelului Naţional este marcată an de an în 26 iunie, fiind consfinţită prin Legea nr. 96 din 1998. Drapelul Naţional a fost decretat pentru prima oară ca simbol oficial şi identitar de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească la 14/26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza “Dreptate – Frăţie”.

http://www.centrul-cultural-roman.ro/wp-content/uploads/2013/01/Uni%C5%A3i-sub-tricolor.jpg

Steagul românesc nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Cele trei culori de pe Drapelul românesc pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar Ştefan cel Mare.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat la începutul lunii iunie a anului curent un amendament care prevede aplicarea stemei pe steagul oficial al ţării. Astfel, în noua Constituţie (în cazul în care va fi adoptată prin referendum) va apărea un articol cu textul următor: “Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. În forma actuală, Constituţia stabileşte că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Sursa:FrontPress.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.