Ungurii vor dublă autonomie – pentru Ținutul Secuiesc și Banat

Maghiarii timișoreni apropiați lui Tokes și-au dat întâlnire pe Facebook ca să protesteze împotriva regionalizării așa cum este ea propusă de Dragnea. Președintele Partidului Popular Maghiar, Toro Tibor a postat sâmbătă mai multe mesaje pe cel mai celebru site de socializare.

Toro Tibor susține că ar trebui să existe două regiuni administrativ-teritoriale cu statut special în noua Românie împărțită pe regiuni. ”Există două regiuni care ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul , a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium” – a explicat politicianul. Acesta spune că Banatul ar trebui să fie o regiune bilingvă cu statut special ceea ce ar normaliza relațiile româno-maghiare.

Citiți și:  Ungurii fac legea în Țara Românească: Drapelul României dat jos de pe primăria Sfântu Gheorghe

Un număr de 50 de persoane au venit, sâmbătă seara, în curtea bisericii reformate în construcţie în cartierul Fabric, din zona Parcului Uzinei, și au protestat faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern. ”Protestăm împotriva planului de regionalizare a României aşa cum este el în momentul de faţă planificat de Guvern şi ne exprimăm solidaritatea faţă de cerinţele de ale Ţinutului Secuiesc”, a explicat Kasa Zsolt, preşedintele organizaţiei judeţene Timiş a Partidului Popular Maghiar.

Maghiarii susțin ideea unei regionalizări în funcție de regiunile istorice. Vor autonomie reală în și Ținutul Secuiesc. ”Pentru noi, bănăţeni şi maghiari care trăiesc în , este foarte important să obţinem o autonomie reală pentru şi nu regiuni desenate după nu ştim ce criterii ale Guvernului”, a adăugat Kasa Zsolt.

Citiți și:  Se repetă istoria la Hădăreni! Bătaie cu furci în plină stradă, după un conflict interetnic între mai multe persoane

Georgeta Petrovici, Sursa: EVZ

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile