UNGURII: SRI face politie politica pentru ca respinge separatismul maghiar

secui-CNS

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balans Izsak, a declarat că Serviciul Român de Informaţii (SRI) este moştenitorul şi continuatorul metodelor Securităţii, care a funcţionat în timpul comunismului, transmite Rador.

Potrivit preşedintelui CNS, declaraţia făcută recent de directorul SRI cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc demonstrează că Serviciul Român de Informaţii funcţionează şi azi ca o poliţie politică. În comunicatul remis miercuri Agenţiei ungare de presă MTI, Balazs Izsak a amintit că directorul SRI, George Maior, a declarat că SRI are ca sarcină împiedicarea realizării autonomiei teritoriale pe teritoriul României.

Conform liderului CNS, declaraţia lui George Maior trebuie înţeleasă drept o ameninţare la adresa democraţiei din România. “În oricare ţară democratică, deciziile administraţiei publice sunt un rezultat al voinţei politice care se află exclusiv în competenţa Parlamentului”, a precizat acesta, care a adăugat că “CNS doreşte să obţină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc prin mijloace constituţionale, printr-o lege organică înaintată Parlamentului”.

“SRI nu are nici dreptul, şi nu dispune de mijloacele legale pentru a se amesteca în acest proces”, a concluzionat liderul organizaţiei iredentiste maghiare.

Alineatul 1 din Articolul 1 din Constituție stipulează că “România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, fapt ce nu permite autonomia teritorială pe criterii etnice. Astfel SRI, la fel ca orice autoritate statală, are obligaţia legală de a lua măsuri specifice garantării acestei prevederi.

Recent, 20 de consilii locale din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita au votat un memorandum pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom, scrie Adevărul. Consiliul Local din comuna Ghindari, judeţul Mureş a semnat şi el. Hotărârea luată de consilierii locali mureşeni a fost atacată deja în contencios administrativ de Prefectura Mureş.

Memorandumul pentru regiunea autonomă “Ţinutul Secuiesc” a fostiniţiat de conducerea Consiliului Naţional Secuiesc şi cuprinde comunele care ar urma să facă parte din aceasta regiune. Din judeţul Mureş, doar Consiliul Local Ghindari a adoptat această hotărâre. Instituţia Prefectului a atacat-o la Tribunalul Mureş în data de 17 iunie pe motiv că nu respectă Constituţia.

Consiliul Naţional Secuiesc a fost fondat în toamna anului 2003. Primul președinte a fost Iosif Csapo, până la demisia sa în toamna anului 2006. Președinte interimar până la alegerile din februarie 2008 a fost Imre Fodor, fostul primar al municipiului Târgu Mureș. Actualul președinte a CNS este Balazs Izsak din Târgu Mureș.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

2 comentarii

  1. Marius Dalacu

    SRI sa fie lasat sa isi faca datoria fata de tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *