Ungurii cutremură toată Transilvania! Anunţul dimineții zguduie România: Avem o provocare

Miercuri, pe data de 12 aprilie, președintele Ungariei, Katalin Novak, a participat la dezvelirea statuii lui Kölcsey Ferenc. La eveniment a luat parte și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Statuia realizată de sculptorul Győrfi Lajos din Ungaria, cu sprijinul Guvernului Ungariei și al Societății Poarta Europei a fost amplasată în fața Primăriei orașului Carei.

Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar și politician maghiar. A rămas orfan de mic și și-a pierdut un ochi din cauza variolei. A fost membru al Parlamentului Ungariei între anii 1832 și 1835.

Poezia sa, Himnusz, este folosită ca text al imnului național al Ungariei, relatează PortalSM.

Românii au manifestat la dezvelirea statuii lui Kölcsey Ferenc. Cum i-a provocat președintele Ungariei

Mai mulți români au venit să manifesteze pașnic la dezvelirea statuii acestuia în orașul Carei. Pe toată durata ceremoniei, au scandat „Aici e România“ sau „Transilvania pământ românesc!“.

După eveniment, în loc să aleagă un traseu care să ocolească grupul de protestatari, care scandau inclusiv împotriva participării lui Katalin Novak, aceasta s-a îndreptat chiar către ei, încercând să-i provoace.

Astfel, angajații SPP au fost nevoiți să deschidă umbrelele pentru a-i asigura protecție președintelui ungar, deși manifestanții nu au agresat-o în niciun fel. Gestul acestora face parte din procedura standard de protecție a oficialilor.

Citiți și:  Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar muri

Potrivit analistului politic Bogdan Chireac, acesta nu a fost un incident de securitate, ci o încercare de provocare din partea lui Katalin Novak.

„Nu avem de-a face cu un incident de securitate aici, ci cu o provocare din partea doamnei Katalin Novak care, în prima sa vizită după alegerea ca președinte al Ungariei, a mai efectuat o vizită în Harghita, Covasna, fără să anunțe oficialitățile din România.

A venit cu propria sa securitate, autoritățile din România nu au fost implicate și nici serviciile speciale românești. Deci este o provocare”, a explicat acesta la Antena 3 CNN.

Incidente și la ultima vizită a lui Katalin Novak în România

Amintim că nici ultima vizită a președintelui ungar nu a fost lipsită de incidente. Atunci, Katalin Novak a postat un mesaj pe reţeaua de socializare după întâlnirea cu Kelemen Hunor.

„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arăta în postare.

Citiți și:  Proiect de Lege SCANDALOS propus de fătătoarea Raluca Turcan! Românii care se află în concediu medical vor fi verificați acasă, cu poliția!

De asemenea, preşedintele AUR a susţinut că vicepremierul României, Kelemen Hunor, „a apărut la un eveniment cu harta Ungariei mari în spate”.

În acest context, ministerul Afacerilor Externe anunţa atunci că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată.

MAE a susținut că astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *