Ungaria se implica direct in treburile interne ale Romaniei: Cerem AUTONOMIA secuilor

Viktor Orban dând autografe pe steaguri secuieşti
Viktor Orban dând autografe pe steaguri secuieşti

Ungaria a devenit sâmbătă oficial o ţară ostilă statalităţii României şi a celorlalţi vecini. Mai exact, Budapesta a anunţat, prin vocea premierului Viktor Orban, că va susține revendicările autonomiste ale etnicilor maghiari care trăiesc în afara granițelor sale, în Europa centrală şi de est, inclusiv în România şi Ucraina.

Viktor Orban, care a fost reales oficial de către parlament pentru un al doilea mandat consecutiv în urma alegerilor de luna trecută, a declarat că etnicii maghiari au sprijinit politicile sale de a uni națiunea “peste frontiere”. Guvernul său anterior, amintește Reuters, acordase etnicilor maghiari din țările vecine cetățenie la scurt timp după preluarea mandatului în 2010.

“Noi privim problema maghiară ca pe o problemă europeană”, a declarat Viktor Orban, citat de Reuters, în primul său discurs în fața parlamentului de la realegerea sa. “Maghiarii din Bazinul Carpatic au dreptul la dublă cetățenie, la drepturi comunitare și, de asemenea, la autonomie”, a precizat liderul de la Budapesta.

Citiți și:  [ Alegeri parlamentare 2020: Boicotul a dus la o victorie istorică a UDMR ]

Conform Agerpres, premierul a mai subliniat sâmbătă că problema etnicilor maghiari este deosebit de actuală din cauza situației din țara vecină, Ucraina. În opinia acestuia, cei aproximativ 200.000 de etnici maghiari din Ucraina au dreptul la cetățenia ungară şi la autoadministrare. “Aceasta este așteptarea noastră clară de la noua Ucraină care capătă formă acum”, a precizat Viktor Orban, adăugând că noua administrație de la Kiev s-a bucurat de sprijinul Ungariei în eforturile sale de a construi o Ucraină democratică.

Spre deosebire de Budapesta, Bucureştiul nu a solicitat oficial pe un ton la fel de ferm respectarea drepturilor minorităţii româneşti din teritoriile istorice administrate în prezent de Ucraina (Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa). Sursa: FrontPress.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
nicu
nicu
6 ani in urma cu

Fac şi eri ce au făcut românii transilvăneni la 1 dec 1918.