UN TEST DE TAMPON NAZAL COVID-19 A PERFORAT ÎNVELIȘUL CREIERULUI FEMEII ȘI A SCURS LICHIDUL CEREBRAL PRIN NAS

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală extinsă pentru sinus sau craniu ar trebui să ia în considerare solicitarea testelor orale, dacă sunt disponibile.

Un test de tampon nazal Covid-19 a perforat mucoasa cerebrală a unei femei americane, provocând scurgerea de lichid prin nas și punând-o în pericol de infecție care pune viața în pericol, au raportat medicii într-un jurnal medical joi.

Pacienta, care are peste 40 de ani, avea o afecțiune rară nediagnosticată și testul care i-a fost făcut s-ar fi putut efectua în mod necorespunzător, o succesiune de evenimente improbabile dar care înseamnă că riscul rezultat din testele nazale rămâne foarte scăzut.

Dar cazul ei a arătat că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să aibă grijă să urmeze îndeaproape protocoalele de testare, a declarat pentru AFP Jarrett Walsh, autorul principal al lucrării apărute în JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Oamenii care au suferit o intervenție chirurgicală extinsă pentru sinusuri sau craniu ar trebui să ia în considerare solicitarea testelor orale, dacă sunt disponibile, a adăugat el.

„Subliniază necesitatea unei pregătiri adecvate a celor care efectuează testul și necesitatea vigilenței după efectuarea testului”, a adăugat specialistul în urechi, nas și gât Dennis Kraus de la Lenox Hill Hospital din New York, care nu a fost implicat în hârtie.

Walsh, care practică la Spitalul Universității din Iowa, a spus că femeia a plecat la un test nazal înainte de o intervenție chirurgicală de hernie electivă și, ulterior, a observat lichid limpede care iese dintr-o parte a nasului.
Ulterior a dezvoltat dureri de cap, vărsături, rigiditate a gâtului și aversiune față de lumină și a fost transferată în grija lui Walsh.

„A fost tamponată anterior pentru o altă procedură, aceeași parte, fără probleme. Se simte ca și cum al doilea tampon nu a folosit cea mai bună tehnică și că intrarea a fost puțin mai mare”, a spus el.

De fapt, femeia fusese tratată cu ani în urmă pentru hipertensiune intracraniană – ceea ce înseamnă că presiunea din lichidul cefalorahidian care protejează și hrănește creierul era prea mare.

Medicii de atunci foloseau un șunt pentru a scurge o parte din lichid și starea a fost rezolvată.
Dar a determinat-o să dezvolte ceea ce se numește encefalocel sau un defect la baza craniului, care a făcut ca mucoasa creierului să iasă în nas, unde era susceptibil de rupere.

Acest lucru a trecut neobservat până când vechile scanări au fost examinate de noii ei medici, care au efectuat o intervenție chirurgicală pentru repararea defectului în iulie.

De atunci și-a revenit complet.

Walsh a spus că el crede că simptomele pe care le-a dezvoltat au fost rezultatul iritării mucoasei creierului.
Dacă problema nu ar fi fost tratată, ar fi putut dezvolta o infecție cerebrală potențial amenințătoare de viață de la bacterii care au călătorit în nas.

Sau, aerul ar fi putut intra în craniu și ar fi pus presiune excesivă asupra creierului.

Majoritatea protocoalelor de testare solicită clinicienilor să urmeze calea podelei nasului, care se află deasupra acoperișului gurii, mai degrabă decât să îndrepte tamponul în sus – sau dacă îl îndreaptă în sus, să o facă cu mare grijă.

Walsh a spus că, deși acest lucru a fost probabil un eveniment foarte rar, acesta a fost un memento al necesității unei formări de înaltă calitate, având în vedere că sute de milioane de teste suplimentare vor fi efectuate înainte ca pandemia să se termine.

SURSA – news18.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

2 comentarii

  1. Ai tradus bine articolul.:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.