Un preot rupe tăcerea. Cea mai mare capcană în care pică românii

preot
Un preot spulberă un mit important al ortodoxiei

Protoprezbiter Matei Vulcănescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, a vorbit despre una dintre marile capcane legate de spovedanie.

„Mulţi creştini nu merg să se spovedească pentru că „nu au postit în prealabil” Aceasta este o mare înşelare a diavolului. Ca să te spovedești NU e nevoie să posteşti. La spovedanie venim atuni când suntem cei mai mari păcătoşi, nu atunci „când postim”. La spovedanie venim ca fiul risipitor din Evanghelie, după ce am cheltuit averea noastră cu curvele, devenind sclavii patimilor, atunci trebuie să venim la spovedanie, când am ucis, când suntem în negura păcatului, atunci trebuie să venim la spovedanie”, a spus preotul.

„Spovedania nu e o formalitate pentru care ar trebui să îndeplinim un „ritual al unui post”. La spovedanie venim atunci când urlăm de durere, cu mâinile pline de sânge de om pe care l-am omorât, la spovedanie venim mânjiţi de curvii, la spovedanie venim târându-ne şi mirosind a băutură şi ţigări, sau înțepați cu ace de heroină. La spovedanie nu se vine pentru că postim, la spovedanie se vine tocmai pentru că nu postim, tocmai pentru că suntem departe, pentru că ne chinuie patimile şi poftele şi vărsăm înaitea duhovnicului toată murdăria, ca Maşina de Spălat Duhovnicească să înceapă să funcţioneze şi să spele tot ce mărturisim cu părere de rău, cu sinceritate şi fără ruşine.

Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu.

VEZI SI: ZERO LEI PENTRU BISERICĂ! Premierul Cioloș a tăiat banii pentru Catedrală și preoți – Patriarhul, revoltat!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

5 comentarii

 1. ,,Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă,, – IATA CEA MAI MARE INSELATORIE ! Daca preotul are puterea de a ierta si spala pacatele, de ca a murit Domnul IIsus ?

  • Nu intelegi nimic din crestinism… Preotul nu are puterea de a ierta pacatele , aceasta putere o are doar Mantuitorul Cristos. Preotul este doar cel inzestrat cu darul de a inlesni comunicarea spoveditului cu Creatorul sau. Acest dar este dat preotilor cu ocazia tunderii in monahism si a hirotoniei. Ceea ce a spus acel preot din articol este foarte adevarat. Asa cum te duci la un doctor cand esti bolnav trupeste iar durerea te darama , tot asa te tuci la preot -acest "secretar" al Domnului pe pamant_- acesta fiind doctor pentru trupul tau spiritual . Spovedania nu trebuie sa fie un act ritualic fara traire , formal , ci ea trebuie sa fie in primul rand incarcata de mustrarea propriului cuget pentru faptele rele facute si trebuie facuta cu vointa proprie si sa simti in tine hotararea de a te schimba in comportament , in bine. Cu cat aceste simtiri sunt mai profunde , cu atat mai mult vor aparea sau nu lacrimile de pocainta , care nu inseamna altceva decat cainta profunda pentru raul comis si constientizat.

   • Matei 11:28. Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi.29. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre.
    Ioan 3:16. Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Romani 10:9. Ca de vei marturisi cu gura ta ca Iisus este Domnul si vei crede in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat pe El din morti, te vei mantui. 10. Caci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se marturiseste spre mantuire.Efeseni 2:8. Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu;9. Nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni.1Ioan 2:1. Copilasilor, va scriu aceste lucruri, ca sa nu pacatuiti. Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor (Sau Advocat. Greceste: Paraclet, adica aparator, ajutor.), pe Isus Hristos, Cel neprihanit. •Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, (1Tim.2:5) Orice comentariu este de prisos. Asa spune Sfanta Scriptura!

    • Mijlocitorul este OMUL Iisus Hristos, domnule. OMUL, da? Nu Hristos Dumnezeu. Și acel OM, Iisus Hristos, a instituit preoția după Melchisedec, preoții de astăzi fiind urmașii celor numiți de Apostoli. Deci pot fi conform Bibliei numiți mijlocitori, conform logicii elementare.

     Știu că neoprotestanților le place să distrugă preoția, dar nu ține, să știi.

 2. '. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica'-
  L-ati scos pe Iisus Hristos din ecuatie? Va atribuiti prerogative sfinte, domnilor preoti. Acesta este un mare pacat. In biblie scrie ca' singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu este Iisus', deci Lui trebuie sa ne spovedim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.