Un oficial chinez de vârf a defectat în SUA cu secretele laboratorului din Wuhan? (Daily Mail)

* Există zvonuri potrivit cărora viceministrul securității statului a fugit de la Beijing în februarie cu informații care au dus la schimbarea atitudinii lui Biden cu privire la originile COVID
* Se crede că Dong Jingwei a fugit în SUA împreună cu fiica sa pe 10 februarie
* A fost spion de carieră și a fost promovat recent ca șef al contrainformaţiilor
* În cazul în care informaţia este confirmată – el este dezertorul cu rangul cel mai înalt din istoria Republicii Populare Chineze
* Surse afirmă că oficialii chinezi au cerut întoarcerea lui Dong la summitul cu SUA din Alaska

Se zvonește că viceministrul securității statului din China, Dong Jingwei, ar fi defectat în Statele Unite și ar fi oferit dovezi autorităţilor americane despre laboratorul din Wuhan, ceea ce a dus la schimbarea atitudinii preşedintelui Biden cu privire la originile COVID, potrivit Daily Mail.

Se crede că Dong Jingwei a fugit în SUA împreună cu fiica sa Dong Yang pe 10 februarie, potrivit Spy Talk.

El și-a făcut un nume în serviciul secret al Chinei, cunoscut sub numele de Guoanbu, și a fost șef al contraspionajului, după ce a fost promovat în funcția de viceministru în aprilie 2018.

Dacă informaţiile sunt adevărate, Dong este dezertorul cu rangul cel mai înalt din istoria Republicii Populare Chineze.

Surse ale publicaţiei RedState au confirmat că dezertorul este Dong, că era responsabil de contraspionajul chinez şi că a zburat în Statele Unite la mijlocul lunii februarie, motivul oficial fiind o vizită la fiica sa care era studentă la o universitate din California.

Se pare că, atunci când a aterizat în California, Dong i-a contactat pe oficialii DIA. Dong s-ar fi „ascuns la vedere” timp de aproximativ două săptămâni înainte de a dispărea în custodia DIA, la sfârşitul lunii februarie.

Potrivit informaţiilor presei străine, Dong a informat oficialii americani despre Institutul de Virologie din Wuhan, unde s-ar putea să fi apărut Covid-19, determinându-l pe Biden să examineze serios teoria scurgerilor din laborator.

Dong are fotografii pe internet online și, deși nu toate imaginile se potrivesc, una care continuă să apară a fost postată de Dr. Han Lianchao, un fost oficial al ministerului de externe chinez care a dezertat după masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

Potrivit publicaţiei Spy Talk, numele lui Dong ar fi fost vehiculat în timpul summit-ului sino-american (la nivel de ministru de externe) organizat în Alaska în martie 2021. Într-un tweet de miercuri, Han [Dr. Han Lianchao, dezertor chinez], citând o sursă anonimă, a susţinut că ministrul de Externe al Chinei – Wang Yi – şi şeful afacerilor externe al Partidului Comunist – Yang Jiechi – au cerut americanilor să-l dea înapoi pe Dong. Secretarul de stat Anthony Blinken a refuzat.

Dong “a fost văzut ultima dată în public în septembrie 2020”, a susținut Han. Fotografiile cu Dong au fost șterse de motorul de căutare chinez Baidu, potrivit unor știri în limba chineză din străinătate.

Afirmația lui Han este imposibil de verificat, dar este cunoscut ca o persoană care nu exagerează în niciun fel, potrivit lui Nicholas Eftimiades, fost angajat Pentagon, la Departamentul de Stat și expert CIA. Dar Eftimiades, acum membru senior nerezident al Centrului pentru Strategie și Securitate Scowcroft al Consiliului Atlantic, a avertizat că informaţia ar trebui văzută exat aşa cum este, “un zvon”. El a adăugat că astfel de zvonuri „apar tot timpul”.

Mollie Saltskog, analist senior de informații în cadrul grupului Soufan, a fost de acord, spunând că informaţiile neconfirmate despre defectări apar în mod regulat. „Deși este semnificativă și cu siguranță utilă pentru eforturile noastre de informații, o defectare la nivel înalt nu ne va schimba înțelegerea sau abordarea față de China”, a spus ea pentru Spy Talk: “Pe scurt, dacă este adevărat, acest lucru este potențial semnificativ, dar nu schimbă jocul.”

Site-ul conservator Red State a raportat că Agenția de Informații pentru Apărare din SUA a primit informații de la Dong că Beijingul face cercetări în domeniul războiului biologic la laboratorul din Wuhan.

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical principal al lui Biden și ținta actuală a furiei republicane, a apărat investiţia fondurilor SUA în laboratorul Wuhan, insistând că cercetarea asupra coronavirusurilor este esențială și ar fi „o abatere a datoriei” să nu le susținem munca.

Red State a raportat că dezertarea lui Dong i-ar fi împins pe oficialii americani să pună la îndoială abordarea lui Fauci: „Sursele spun că nivelul de încredere în informațiile dezertorului este ceea ce a dus la o criză bruscă de încredere în dr. Anthony Fauci, adăugând că personalul Institutului de Cercetări Medicale al Armatei SUA, detaliat la DIA, a coroborat detalii foarte tehnice ale informațiile furnizate de dezertor “.

Spy Talk a citat și buletinul informativ din Paris, Intelligence Online, care a raportat că Dong era „apropiat ” de Xi Jinping, președintele chinez.

Potrivit surselor RedState, doar în ultimele trei-patru săptămâni comunitatea serviciilor şi a guvernului federal american a aflat că DIA a lucrat cu defectorul chinez. Înainte de acest moment, DIA ar fi examinat informaţiile furnizate de vice-ministrul chinez, verificându-le cu oficialii CIA de la Langley, Virginia, fără, însă, să divulge sursa.

Defectarea lui Dong, dacă s-a întâmplat, nu poate fi confirmată niciodată. Dar vine în timp ce administrația Biden, în urma consensului științific, arată o schimbare notabilă în gândirea sa despre teoria „scurgerilor de laborator” ale coronavirusului.

Anul trecut, oamenii de știință au minimizat teoria, insistând că este mult mai probabil ca virusul COVID-19 să fi trecut de la animale la oameni.

Pe 15 ianuarie, Departamentul de Stat a publicat o foaie informativă despre COVID-19, în care se spunea că dovezile „circumstanțiale” sugerează că este posibilă o teorie a scurgerilor de laborator. Pe 26 mai, Biden a ordonat agențiilor de informații să investigheze cele două idei despre originile pandemiei – a evoluat natural și a trecut de la animale la oameni sau Covid 19 a fost scurs dintr-un laborator. Biden a dat experţilor 90 de zile pentru a finaliza raportul.

Președintele Donald Trump a susținut că a există dovezi că virusul a venit de la Institutul de Virologie din Wuhan.

Sursa: financialintelligence.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!