“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Un nou CONFLICT pe harta lumii. China provoacă SUA

sua china 31901200

In plină criză la granița ruso-ucraineană, omenirea vede cum un alt conflict se ridică în Pacific. Trupele lui Putin, comasate lângă frontiera cu Ucraina, testează în primul rând vigilența NATO, alianță care se sprijină mai ales pe puterea militară a Americii. Însă, în același timp, SUA au parte de o altă provocare, poate la fel de mare – China este pregătită să invadeze Taiwanul, la cum arată acumularea de forțe din Pacific!

Jocurile pe care Vladimir Putin le face în Europa sunt privite cu mult interes de către un alt lider mondial important. Este vorba despre Xi Jinping, care are și el, de asemenea, o nemulțumire geopolitică în vecinătatea sa – Taiwan, insulă bogată și o rotiță foarte importantă pentru economia globală (este cel mai mare producător de microcipuri din lume).

Ambițiile lui Xi Jinping
De ani buni Beijingul insistă că Taiwanul este și trebuie să facă parte din China. La fel ca Putin, și președintele Xi se îngrijorează că o fostă bucată din imperiul țării sale se apropie de Statele Unite ale Americii.

Desfășurarea ostilităților în Ucraina capătă o importanță majoră, căci modul în care Xi Jinping interpretează acțiunile Federației Ruse și răspunsul NATO ar putea influența dacă, dar mai degrabă cum pregătește China reunificarea cu Taiwanul.

Întreaga situația are implicații în securitatea și stabilitatea Asiei de Est, tocmai de aceea criza ruso-ucraineană devine un test crucial al puterii globale americane.

Supremația SUA, pusă la îndoială
Pe măsură ce Vladimir Putin, Xi Jinping și alți autocrați își intensifică eforturile de a răsturna supremația Americii, Washingtonul se confruntă cu cea mai dură provocare a primatului său global de la căderea Uniunii Sovietice.

Patru ani de „America First” (doctrina politică a ex-președintelui Donald Trump) și apoi un răspuns eșuat la pandemia Covid-19 au alimentat percepția că SUA sunt o superputere ce-și trăiește ultimele clipe de glorie. Din exterior, America pare divizată, suprasolicitată și pur și simplu fără chef în a-și mai susține angajamentele externe. Această teorie, pe care fuga din Afganistan doar a întărit-o, pare să fi prins rădăcini la vârful Partidului Comunist Chinez, devenind o temă obișnuită a propagandei oficiale.

Soarta Ucrainei este în joc, dar miza merge mult dincolo, până la viitorul democrației în lume. Dacă Joe Biden rămâne ferm pe poziție și abil, cu puțin noroc și o serie de noi discuții purtate între Rusia, SUA și liderii UE se va ajunge la un compromis, evitându-se o invazie rusă în Ucraina. Potul cel mare nu este aderarea Ucrainei la NATO, nici vreo altă „linie roșie” trasată de Putin, ci sfârșitul supremației Americii în lume, contestat fățiș de Federația Rusă.

Ce vrea Beijingul
Acum, Xi Jinping vede și el o oportunitate în situația de la granița ruso-ucraineană.

Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de continent, a fost un punct fierbinte pe harta geopoliticii în ultimele șapte decenii. De doi ani, însă, tensiunile au crescut semnificativ, după ce Xi a trimis constant escadrile de avioane peste spațiul aerian al Taiwanului și a organizat exerciții militare aproape de insulă. Totul, ca parte a unui plan bine pus la punct, de hărțuire și intimidare a guvernului pro-american de la Taipei.

În mod repetat, președintele Xi vorbește despre o eventuală unificare pașnică, dar interesele americane în regiune sunt altele și urmăresc să țină Taiwanul în sfera de influență a Washingtonului. Astfel, nu-i de mirare că Beijingul vede cum insula revendicată se îndreaptă într-o direcție dăunătoare intereselor naționale ale Chinei, la fel cum Ucraina s-a îndepărtat tot mai mult de orbita Moscovei.

Apropierea Taiwanului de America este evidentă. Președintele Tsai Ing-wen a încercat să reducă dependența economică de China și a consolidat legăturile cu SUA și partenerii recomandați de Casa Albă. Ca o dovadă a relațiilor strânse, Joe Biden l-a invitat pe Tsai Ing-wen la Washington, în decembrie, la un summit pentru democrație, tratând Taiwanul ca și cum și cum ar fi fost orice altă țară.

Taiwan, mai mult decât o insulă
În lumina tuturor acestor lucruri, Xi Jinping examinează situația din Ucraina, de unde caută să extragă informații utile despre instrumentele pe care Joe Biden le poate folosi pentru a presa Rusia. China urmărește să vadă cât de mult este dispusă să cedeze America într-un potențial compromis cu Rusia și cât de eficient lucrează președintele Biden cu aliații săi din NATO. Cu alte cuvinte, liderul chinez vrea să măsoare nivelul de hotărâre american.

Calculele, însă, se pot dovedi greșite fiindcă SUA au mai multe motive să lupte pentru Taiwan decât pentru Ucraina. În primul rând, micuța insulă joacă un rol major în economia mondială, prin monopolul pe piața semiconductorilor. Apoi, trebuie avută în vedere și dorința Americii de a arăta lumii că rămâne puterea numărul 1 în Pacific.

Sursa: ortodoxinfo.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.