Un fost securist a povestit cum se făceau interceptările telefonice înainte de 1989

Ne sunt sau nu ascultate telefoanele?

Este întrebarea pe care şi-o pune fiecare dintre noi în condiţiile în care tot mai des vedem în presă interceptări din toate mediile. Un fost şef al securităţii din judeţul Vrancea, de dinainte de 1989, a demontat miturile ascultării telefoanelor, într-un interviu acordat unui cotidian central.

Aurel Ţambrea a fost ultimul şef al securităţii comuniste din judeţul Vrancea de dinainte de revoluţie. El a dezvăluit în cadrul unui interviu că munca de securist şi ascultarea telefoanelor nu sunt nici pe departe aşa cum crede toată lumea, iar povestile despre interceptari sunt folclor.

În Vrancea, pentru înregistrarea convorbirilor existau doar 10 magnetofoane. Interceptarea  putea fi făcuta cu aprobarea unui procuror, iar înregistrarea nu se acceptă ca probă în instanţă. Era nevoie de multă muncă de documentare înainte de pornirea unei înregistrări, şi abia cînd raportul întocmit era suficient de convingător venea şi aprobarea.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Apoi angajaţii fostei securităţi erau cei care decideau dacă pornesc sau nu înregistrarea, mai exact dacă părea o convorbire interesantă, anti-sistem ori cu conotaţii politice. Ulterior, părţile cele mai importante din conversaţie erau transcrise, iar benzile erau refolosite pîna cînd se uzau. Nici securiştii nu scăpau însă de cenzură. De multe ori, Aurel Ţambrea era nevoit să îi cenzureze, pentru că angajaţii securităţii erau uneori captivaţi de detalii picante din viaţa vrîncenilor, care nu aveau nici o legatură cu cazul pentru care aveau ordin de ascultare.

Fostul şef al securităţii din Vrancea mai spune, în acelaşi interviu, că el însuşi este ascultat în prezent, dar că nu se teme de nimic.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Sursa: Sansa

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU