Un exemplar al cărții Mein Kampf – scrise de Adolf Hitler – vândut pe o sumă uriaşă: 130.000 euro!

Un exemplar al cărţii „Mein Kampf”, scrisă de Adolf Hitler și legată în argint, a fost vândută miercuri pentru suma de 130.000 de euro, la o licitaţie organizată în Germania, în pofida protestelor exprimate de Asociaţia Evreilor Europeni (EJA).

Casa de licitaţii Hermann Historica, cu sediul la Munchen, a vândut şi obiecte personale care i-au aparţinut lui Hitler, precum un joben care a atins preţul de 50.000 de euro.

O fotografie, dedicată de dictatorul nazist unui prieten din copilărie, s-a vândut cu 46.000 de euro, iar o scrisoare scrisă de mână de Hitler a fost vândută pentru suma de 80.000 de euro.

De asemenea, un set de tacâmuri care au făcut parte din colecţia personală a lui Hitler a fost vândut cu peste 1.000 de euro piesa.

Printre obiectele care i-au aparţinut soţiei lui Hitler, Eva Braun, s-au numărat pălării, genţi sau paltoane, dintre care cel mai scump s-a vândut cu 6.000 de euro.

Organizarea licitaţiei a provocat reacţii de protest din partea Asociaţiei Evreilor Europeni (EJA).

Preşedintele EJA, Rabbi Menachem, a cerut principalelor partide politice din Germania să adopte legi care să interzică vânzarea publică a obiectelor de acest gen. El a afirmat totodată că vânzătorii ar trebui să divulge numele cumpărătorilor, astfel încât acestea să poată fi păstrate pe listele guvernului în interesul siguranţei publice.

Managerul Hermann Historica, Bernhard Pacher, a răspuns că majoritatea cumpărătorilor sunt muzee, colecţii naţionale şi colecţionari privaţi cu un interes academic în legătură cu această epocă.

Casa de licitaţii nu este în măsură să judece ce au făcut cumpărătorii cu obiectele naziste, a spus el, însă a adăugat că „depinde de noi să prevenim ca persoane nepotrivite să ajungă la ele”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *