Un celebru economist ȘOCHEAZĂ: Ar fi un DEZASTRU economic pentru națiune!

Demisia ministrului Dominic Raab a slăbit lira sterlină, escaladând riscul unei situații haotice, înainte de termenul limită al Brexitului, 29 martie, scrie John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank.

Situaţia cu acordul Brexit e foarte fluidă în acest moment, pentru că premierul britanic May trebuie să supravieţuiască riscului unei revolte – şi chiar dacă o face, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a trece acordul prin Parlament, dacă un contingent semnificativ de ”rebeli” Tory vor vota împotrivă. Partidul nord-irlandez DUP a anunţat deja că se simte ”trădat” şi că nu va vota în favoarea acordului.

Acordul, în esenţă, oferă Marii Britanii ceea ce şi-a dorit: o înţelegere vamală cu Uniunea Europeană fără posibilitatea libertăţii de mişcare a imigranţilor, dar cei care se opun acordului văd în el o pierdere a suveranităţii Marii Britanii, deoarece au pierdut votul din cadrul UE şi nu au câştigat prea mult în schimb.

UE a mers cu paşi repezi în proces, stabilind deja o dată pentru summitul de oficializare a Brexitului, la 25 noiembrie a.c., ceea ce presupune că votul în Parlament trebuie să se întâmple cândva în decembrie, anul acesta. Întrebarea este dacă acordul nu va ”muri” chiar înainte de a ajunge în Parlamentul britanic.

Citiți și:  VESTE GREA PENTRU ROMANI. SE DUBLEAZA TAXELE

Laburiştii speră că opozanţii nu vor renunţa, ceea ce îi va distruge şi ar permite stângii să preia puterea la alegeri şi chiar să organizeze un al alt referendum (deşi majoritatea votanţilor pro-Brexit sunt cei tradiţionali ai stângii). Corbyn nu a oferit o alternativă credibilă la Brexit şi pare doar un oportunist. Totul pare să fiarbă, aşa că vedem trei variante posibile:

”Miracolul May” – Theresa May supravieţuieşte votului de încredere şi înfăptuieşte un miracol – probabil să facă o ”inginerie” în forma finală a acordului, pe 25 noiembrie, astfel încât să fie suficient de vag ca să lase loc unor negocieri ulterioare. Asta pentru a-şi păstra partidul de partea ei. Totodată, în acest scenariu, e nevoie doar de câteva voturi laburiste pentru a trece acordul prin Parlament în forma actuală. Ceea ce va crea haos, pentru că UE a declarat repetat că nu e de acord cu acastă formă.

Citiți și:  VESTE GREA PENTRU ROMANI. SE DUBLEAZA TAXELE

May supravieţuieşte, dar acordul nu. În acest scenariu, radicalii nu vor reuşi în a pune presiune pe leadershipul lui May, iar Brexitul îşi continuă procesul, deşi va eşua în Parlament. Scenariul acesta e foarte ”urât”, pentru că va necesita o extindere a termenului de ieşire propriu-zisă din UE, pentru a evita inspecţii vamale stânjenitoare şi crize la anumite alimente aduse de Marea Britanie din restul Uniunii.

May demisionează: haosul ar fi imediat, cu alegeri urmând imediat şi întreaga idee de Brexit pusă sub semnul îndoielii.

Dacă predicţia cu Corbyn se va dovedi adevărată, am putea avea o creştere a lirei sterline – odată cu posibilitatea evitării unui Brexit, pe fondul ideii că un guvern ”roşu” – cel mai roşu din istoria pre-Thatcher a Marii Britanii – s-ar dovedi a fi un dezastru economic pentru naţiune.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile