Un celebru economist român șochează: Nu mai cumpărați case! Prețurile se vor prăbuși

Despre eventuala prăbușire a pieței imobiliare au vorbit și vor mai vorbi mulți, de fiecare dată când se înregistrează fluctuații. Dar atunci când despre această posibilitate vorbește chiar șeful analiștilor financiari din România parcă este altceva. Totuși, specialițtii în imobiliare ne îndeamnă să stăm liniștiți.

Iancu Guda a făcut, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Finanaciar Bancari din România a făcut un obicei din a vorbi despre faptul căm proprietăţile imobiliare sunt supraevaluate de această dată, însă, a avansat şi un procent clar.

Guda îndeamnă românii la prudenţă atunci când vine vorba despre investiţii în imobiliare şi avansează şi unele procente în ceea ce priveşte viitoarele scăderi de preţuri.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România este de părere că pentru clădirile vechi – adică în cele construite înainte de anul 2000 – metrul pătrat ar trebui să coste cel mult 1.000 de euro, nu 1.350 de euro, în timp ce pentru apartamente noi este de 1.500 EUR / mp util (faţă de preţul de 2.000 EUR / mp util astăzi).

”Conform datelor recente privind tranzacţiile efective realizate în piaţă (vânzare-cumpărare), preţurile încep deja să scadă. Exact cum am anticipat deja de peste 6 luni, piaţă imobiliară este supraevaluată cu cel puţîn 25%-30%, iar preţurile încep să scadă pentru a reveni la valoarea fundamentală. Valoarea investiţională justă pentru apartamentele vechi (construite înainte de anul 2000) este de 1000 EUR / mp util (faţă de preţul 1.350 EUR / mp util astăzi), în timp ce pentru rezidenţiale este de 1.500 EUR / mp util (faţă de preţul de 2.000 EUR / mp util astăzi). Investiţia în imobiliare ar trebui să genereze recuperarea banilor (prin închirierea spaţiului) în maximum 15 ani. Având în vedere preţul de astăzi, investiţia se recuperează în 20-25 de ani (funcţie de proprietate).”, a declarant Guda, citat de Incomemagazine.

Pe de altă parte, specialiştii în imobiliare spun că aparentele blocaje în vânzări, din ultima perioadă, reprezintă doar o chesiune contextuală.

“Scăderile din ultimele luni sunt mai degrabă contextuale. Există foarte multe proiecte care sunt încă în faza de construcţie. Acolo sunt locuinţe deja contractate, dar care vor fi înregistrate abia când construcţia este finalizată. Iar în ceea ce priveşte Prima Casă este oricum vizibilă o mutare a preferinţelor către creditele ipotecare clasice, dar şi o schimbarea a preferinţelor oamenilor, care nu mai vor neapărat locuinţe sub 60.000 de euro”,spune, pentru Capital, Gabriel Voicu, expert imobiliar, unul dintre cei mai cunoscuţi vânzători din domeniu.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile