Un bărbat din Bihor şi-a torturat iubita până când s-a sinucis: „Dacă ştiam că se omoară, o băteam mai rău“

Un bărbat a fost trimis în judecată luna trecută pentru o acuzaţie formulată în premieră, de procurorii din Bihor, cea de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, după ce şi-a torturat luni de zile concubina cu cruzime, până când femeia, mamă a 5 copii, s-a sinucis.

Actul de acuzare a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 4 noiembrie şi dezvăluie că ancheta a început pe 24 iulie 2017, ziua în care Iulia a fost găsită spânzurată de o scară proptită de zidul casei. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii au descoperit că victima avea numeroase vânătăi, avea coaste rupte, iar o mână îi fusese fracturată, fiind imobilizată în aparat ghipsat.

În urma audierilor făcute printre săteni, anchetatorii au aflat că femeia trăise într-o teroare continuă, fiind maltratată de bărbatul cu care trăia, uneori şi de faţă cu alţii. Cei doi se cunoscuseră în 2001. Iulia, venită în Bihor din Vrancea, era căsătorită şi avea şi doi băieţi. Femeia s-a îndrăgostit de Pogana, a divorţat şi s-a mutat cu acesta, întâi în garsoniera lui din Oradea, iar apoi în Gepiş, în casa părintească a bărbatului. Nu s-au căsătorit niciodată, nici după naşterea celor trei copii pe care Pogana i-a luat pe numele său.

Femeia fusese o soţie, mamă şi gospodină bună. „Era preocupată de creşterea şi îngrijirea copiilor, apropiată de aceştia şi nevoită să îndure violenţele fizice şi psihice ale inculpatului doar pentru a rămâne cu ei”, a scris procurorul în rechizitoriu, descriind în detaliu cum a fost exploatată de concubin.

Iulia lucra la o fabrică de încălţăminte, se trezea la ora 4, hrănea animalele din gospodărie, pregătea copiii de şcoală, iar după ce se întorcea acasă de la serviciu, la ora 17, se ocupa de ei, gătea, făcea curăţenie, se îngrijea de animale şi de grădina de legume. „Dacă în primii ani ai relaţiei inculpatul era nemulţumit de diferite aspecte mărunte ale convieţuirii (de exemplu, felul în care victima făcea o anumită activitate în gospodărie), ulterior a devenit gelos, tensiunile acutizându-se din februarie 2017 şi până la decesul victimei”, se precizează în document.

TORTURATĂ ÎN FIECARE ZI

Ciprian Pogana şi-a maltratat zilnic iubita, chiar şi în faţa copiilor, lovind-o cu pumnii în burtă, cu picioarele, cu parul şi cu vătraiul. În primăvara lui 2017 femeia a ajuns şi la spital, după ce individul a legat-o de-un copac în pădure şi a bătut-o cu parul, fracturându-i mai multe coaste însă nu le-a spus medicilor adevărul. De teama lui, femeia a minţit, susţinând că a căzut din căruţa care, apoi, a trecut peste ea.

Dar nu s-a terminat aici. După ce a fost externată, într-un alt moment de furie, Pogana a dezbrăcat-o pe femeie în pielea goală, i-a scris „Curvă” pe spate şi a scos-o în stradă, în văzul lumii. În final, bărbatul a ajuns să-i interzică să aibă serviciu, să vorbească la telefon ori cu vecinii, să viziteze ori să-şi cheme vreo prietenă acasă, ba chiar şi să le cumpere haine noi copiilor, pe care avea pretenţia să-i îmbrace doar de la second hand.

De ce nu a cerut niciodată ajutor? Potrivit procurorului, bărbatul a ameninţat-o că o va omorî şi pe ea şi pe copii. „Era convinsă că nu are nimic de făcut dacă vrea să le asigure copiilor o locuinţă, chiar şi în acele condiţii grele”, explică rechizitoriul, probele arătând că victima era foarte ataşată de copii şi nu găsea nicio soluţie să scape de teroare. Pe 24 iulie 2017, ajunsă la capătul puterilor, a luat o sfoară, a legat-o de scară şi s-a spânzurat.

În opinia anchetatorului, sinuciderea este consecinţa abuzurilor psihice şi fizice comise de concubinul ei. „În condiţiile în care cel puţin ultimele luni de viaţă ale victimei au fost sub imperiul terorii, timp în care victima a afirmat de mai multe ori în faţa inculpatului că se va sinucide, fără însă ca acesta să înceteze acţiunile sale de teroare fizică şi psihică, rezultă că sinuciderea victimei este consecinţa indiscutabilă a acţiunilor conştiente ale inculpatului. Acesta a manifestat indiferenţă la posibilitatea sinuciderii concubinei, deşi ştia că aceasta ar putea să comită acest gest”, se arată în rechizitoriul prin care Pogana a fost trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, dar şi alte infracţiuni, precum violenţă domestică sau rele tratamente aplicate minorilor.

Toţi au tăcut

Procesul lui Ciprian Pogana a început la Tribunalul Bihor unde, la primul termen de judecată, procurorul de şedinţă care a analizat cazul, a solicitat să fie arestat preventiv, propunere agreată de judecător însă anulată, ulterior, de Curtea de Apel Oradea, unde magistraţii au stabilit că măsura s-ar fi impus în timpul anchetei, nu al procesului, în condiţiile în care bărbatul nu a comis alte fapte penale între timp.

Curios este că, deşi toţi ştiau ce se întâmplă, nimeni nu a sunat la Poliţie, vreodată, ca să ceară ajutor în numele ei. La Postul de Poliţie Lăzăreni ori la 112 nu a existat niciun apel, nicio reclamaţie împotriva bărbatului, despre care oamenii susţin că e un scandalagiu notoriu.

Cert este că cei trei copii rămaşi orfani de mamă au fost abandonaţi de tată în grija statului, aflându-se acum în plasament la două familii care încercaseră s-o ajute pe Iulia şi care îi veghează ca pe ai lor. Doi sunt la liceu, iar cel mic va termina la anul clasa a VIII-a şi nici unul n-a uitat coşmarul trăit.

Anul trecut, Pogana a cerut instanţei să obţină un program de vizitare, pentru a-i obliga pe copii să se întoarcă la el la sfârşit de săptămână şi în vacanţe, dar după ancheta socială şi discuţiile cu copiii, instanţa i-a respins cererea.

Cert e că, după cum spun sătenii, bărbatului nu i-a părut rău niciodată după femeia pe care a torturat-o până când s-a sinucis. O numeşte curvă şi o blestemă în continuare susţinând, fără nicio urmă de remuşcare, că dacă ar fi ştiut că se sinucide, ar fi bătut-o mai rău şi lăudându-se pe uliţe că „de-ar trăi, aş omorî-o!”.

„Mie mi-a spus că voi urma la rând, pentru că o mai ajutam. O ajutau şi băieţii ei mai mari, din prima căsătorie. Îi trimiteau pe ascuns bănuţi, să le ia fraţilor lor hăinuţe. Luam eu banii şi îi dădeam ei, să nu ştie el. Îmi pare tare rău, îmi pare rău că n-am făcut mai mult să o conving să plece de la el”, a povestit una dintre puţinele prietene ale Iuliei, care o mai vizita.

Cert e că, Pogana, îşi vede de viaţă în continuare. Şi-a renovat casa de la stradă, şi-a luat haine noi, şi-a făcut freză de adolescent, cu şuviţe blonde şi, chiar înainte de proces, a plecat în Spania. Vacanţa i-a fost scurtată, însă, de judecători care i-au cerut să se prezinte în boxa acuzaţilor.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *