Un alt caz George Floyd. Stare de urgență după PROTESTE VIOLENTE in SUA. Intervine Garda Națională

Guvernatorul statului Wisconsin, Tony Evers, a declarat luni că trupe ale Gărzii Naţionale vor fi dislocate în oraşul Kenosha, după ce un bărbat de culoare a fost împuşcat de poliţişti, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Împuşcarea lui Blake, un tânăr de 29 de ani, care acum este în stare gravă, a determinat proteste duminică în Kenosha, la aproximativ 50 de kilometri sud de Milwaukee, unii manifestanţi aruncând cu pietre şi arzând vehicule, potrivit informaţiilor apărute în mass-media locale.

Într-o înregistrare video de 20 de secunde pe un telefon mobil a incidentului de duminică, distribuită pe scară largă pe reţelele de socializare, se vede cum Blake ocoleşte un vehicul în timp ce doi ofiţeri cu armele la vedere îl urmăresc îndeaproape. Unul din ofiţeri pare să prindă cămaşa lui Blake în momentul în care acesta deschide portiera pentru a se aşeza pe locul şoferului, după care ofiţerii trag mai multe focuri în spatele său.

Avocatul Ben Crump, care îl reprezintă pe Blake, alături de familia lui George Floyd şi alţi afro-americani împuşcaţi de poliţişti, a declarat că cei trei fii ai lui Blake, în vârstă de 3, 5 şi 8 ani, se aflau în maşină în timp ce tatăl lor a fost împuşcat.

Crump a spus că incidentul a avut loc la o petrecere de sărbătorire a naşterii fiului lui Blake în vârstă de opt ani.

„Familia doreşte ca aceşti oameni să fie făcuţi răspunzători, iar cel care l-a împuşcat să fie eliminat” a declarat spus Crump, care a calificat incidentul ca fiind „o împuşcătură inutilă, fără sens”.

Conform poliţiei din Kenosha, ofiţerii au reacţionat la un „incident domestic” înaintea producerii împuşcării, în timp ce ziarul local Kenosha News a citat martori oculari care spun că Blake încerca să pună capăt unui conflict între două femei.

„Nu a fost un accident, nu a fost o acţiune proastă a poliţiei, pare să fi fost o vendetă asupra unui membru al comunităţii noastre”, a declarat luni locotenentul din Wisconsin, Mandela Barnes. „Aceasta este o violenţă familiară pentru prea mulţi dintre noi”.

Guvernatorul a făcut apel la protestatari să demonstreze paşnic şi a spus că va exista o prezenţă limitată a Gărzii Naţionale pentru a proteja infrastructura critică.

În unele părţi din Kenosha a fost impusă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, după ce a fost declarată stare de urgenţă.

Ancheta privind incidentul este gestionată de Departamentul de Justiţie din Wisconsin, care a declarat că intenţionează să furnizeze un raport procuraturii în termen de o lună.
Procurorul va examina cazul şi va decide dacă se impune formularea de acuzaţii.

Incidentul din Kenosha este cel mai recent incident înregistrat video, care a stârnit proteste împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei la adresa afro-americanilor.

Uciderea lui George Floyd de către un ofiţer de poliţie la sfârşitul lunii mai a catalizat o mişcare de protest la nivel naţional în SUA. Poliţistul a fost acuzat de crimă şi alţi trei colegi de-ai săi se confruntă cu acuzaţii de complicitate la crimă.

Stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *