“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
MILITAR

Ultimul supraviețuitor din Regimentul 18 Infanterie a împlinit vârsta de 102 de ani

index 2

Veteranul de război Florea Pasăre a fost vizitat de autoritățile locale, reprezentanției Armatei Române și de prefectul județului Gorj, Iulian Popescu.

„Astăzi am avut onoarea să îl sărbătorim pe Domnul Pasăre Florea – ultimul militar din Regimentul 18 Infanterie Tudor Vladimirescu – la împlinirea venerabilei vârste de 102 ani. Alături de mine au fost prezenți Prefectul Județului Gorj, Comandantul Garnizoanei Târgu Jiu și Președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Îi doresc pe această cale viață lungă, în pace și liniște, cu sănătate și cu bucurii alături de cei dragi! La mulți ani!!“, este mesajul transmis de primarul comunei Prigoria, Lucian Goață.

Regimentul 18 a fost înființat în anul 1880
Regimentul 18 Dorobanţi „Tudor Vladimirescu” a fost înfiinţat în baza Înaltului Decret. nr. 1163 din 5 aprilie 1880, având reședinţa la Târgu Jiu. Acesta regiment are o caracteristică unică în istoria țării noastre.

„Acest regiment va participa la toate războaiele pe care românii le-a susţinut: Războiul de Independenţă (1877-1878); războaiele balcanice (1912-1913); primul război mondial (1916-1918); campania maghiară din 1919-1920, când armata română a contribuit la înlăturarea regimului comunist instaurat de Bela Kuhn; al doilea război mondial (22 iunie 1941-9 mai 1945). Regimentul 18 Gorj a fost, de asemenea, activ şi ca miliţie în timpul răscoalei de la 1907“, a arătat muzeograful Titus Zamfiroiu într-o lucrare.

Acest regiment este cunoscut pentru faptele de vitejie. Grigore Nicolescu este unul dintre numeroșii eroi care a făcut parte din acest regiment în Primul Război Mondial și care chiar a condus compania I.

„La data de 24 iunie 1917 a ocupat poziția pe care o organizase și apărase Regimentul 28 infanterie din Divizia a III-a.

De la această dată, Regimentul 18 Gorj intră în componența acestei Divizii care a fost însărcinată să ia ofensiva și să străpungă frontul inamic de la Mărășești, ei reușind să-i străpungă pe austro-ungari și să-i urmărească spre vest până în Munții Vrancei. În acea ofensivă, locotenentul Grigore Nicolescu a luat, cu ostașii companiei sale, 95 de prizonieri și a fost decorat cu ordinul «Coroana României» și «Panglica de Virtutea Militară» pentru curajul și destoinicia deosebită cu care a condus compania, precum și datorită vitejiei de care a dat dovadă la atacul cotei 107 pe care a cucerit-o. Regimentul 18 Gorj a luat în acea ofensivă 775 de prizonieri“, arată istoricul Vasile Marinoiu.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.