ULTIMA ORA: Stare de alertă în Republica Moldova

armata-republica-moldova-in-stare-de-alerta

În Republica Moldova a fost instituită STAREA DE ALERTĂ

Guvernul Republicii Moldova spune că a instituit stare de alertă la granițele țării din cauza conflictului din Ucraina, țară vecină, conform AP.

Liderii Republicii Moldova au anunțat măsura luni, într-o declarație comună de presă, după ce forțele ucrainene au disclocat o unitate de elită în portul ucrainean Odesa, care weekendul trecut a fost scena unui masacru.

Președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman, au declarat că “forțele de securitate au primit ordine să ia toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în interiorul țării”. Cei trei nu au făcut referire la vreo amenințare specifică, dar și-au exprimat “îngrijorarea cu privire la deteriorarea climatului de securitate din regiune după escaladarea violențelor din Ucraina. Timofti, Leancă și Corman s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre Ucraina.

În regiunea separatistă Transnistria, unde locuiesc aproximativ 500.000 de oameni, sunt disclocați între 1.500 și 2.000 de soldați ruși.

Republica Moldova împarte o graniță de 1.220 de km cu Transnistria, fâșie de pământ controlată de separatiști pro-ruși, care s-a rupt unilateral de Chișinău în 1992, în urma unui conflict armat.

Armata Republicii Moldova numără în jur de 4.000 – 5.000 de soldați. Numărul este unul incert chiar și pentru ministrul Apărării din Republica Moldova, care, într-o declarație acordată recent pentru Bloomberg, nu a știut să ofere o statistică exactă.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a efectuat luni o vizită oficială la Chișinău, unde a pledat pentru fortificarea legăturilor fostului satelit sovietic cu UE, fără ca asta să fie văzută ca o amenințare de către Rusia.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *