ULTIMA ORĂ Sondaj INSCOP: Partidul care se prabuseste dupa izbucnirea razboiului in Ucraina

AUR a pierdut 3,5 puncte într-o lună după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în perioada 2-7 martie. Este pentru prima oară după alegerile parlamentare din 2020 când AUR își inversează tendința crescătoare din sondaje și scade în opțiunile de vot, pe fondul începerii războiului și al dispariției aproape totale a temei pandemiei din dezbaterea publică.

De remarcat că liderii AUR au avut reacții firave de condamnare la adresa Rusiei, iar unii dintre ai au avut un val de acțiuni, declarații și luări de poziție prin care au promovat poziții violent anti-occidentale și narativul rusesc în România.

Care este intenția de vot pentru partidele parlamentare, raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot (72,8% din totalul eșantionului):

Citiți și:  POLIȚIE POLITICĂ! A fost deschis DOSAR PENAL pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu

– PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (ușoară scădere față 32,7% în februarie).

– PNL urcă pe locul 2 cu cu 19,9% (creștere față de 16,6% în februarie).

– AUR coboară pe locul trei cu 18,9% (față de 22,4% în februarie)

– USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

Astfel, PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusesti din Ucraina. Creșterea usoara a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care castiga puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE, arată Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

”Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu stim in acest dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci”, a mai spus Ștefureac.

Citiți și:  Armata OBLIGATORIE pentru toți bărbații între 18-40 de ani

Sondajul Inscop a fost realizat în parteneriat cu Verifield. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Sursa: comisarul.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu