fbpx
GENERAL

ULTIMA ORA Șoc total la granița cu România. Au elaborat planul de urgență

hartaaaaa 696x628 1

Informație de ultimă oră din Republica Moldova! Este șoc total la granița cu România, după ce autoritățile de peste Prut au elaborat planul de urgență, conform unei informări oficiale apărute în cursul zilei de miercuri.

Republica Moldova a anunțat miercuri, 4 mai, că a elaborat planuri de urgență pentru o serie de scenarii pesimiste cu privire la intențiile Rusiei după invazia din Ucraina, mai ales că au crescut serios tensiunile în ultima perioadă cu privire la regiunea Transnistria.

Republica Moldova se pregătește pentru ce este mai rău
Republica Moldova a transmis că a elaborat planuri de urgență pentru scenarii „pesimiste” pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină.

Vestea a fost dată chiar de președintele țării, Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, Maia Sandu a transmis că Moldova nu vede o amenințare „iminentă”, în ciuda „provocărilor” separatiștilor pro-ruși din Transnistria.

“Avem planuri de urgență pentru astfel de scenarii, care sunt mai puțin optimiste sau care sunt pesimiste”, a transmis președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a repetat descrierea tensiunilor ca fiind „provocări” ale separatiștilor și a declarat că Poliția face tot ce poate pe partea sa de Nistru pentru a asigura stabilitatea.

Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Moldova
UE vrea să consolideze armata Republicii Moldova, în condițiile în care liderii occidentali se așteaptă ca liderul rus să anunțe pe 9 mai o mobilizare completă a rezerviștilor pe frontul din Ucraina.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat Moldova, la doar câteva zile după incidentele din regiunea separatistă transnistreană, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.

„În ceea ce privește securitatea și apărarea, vom sprijini Moldova să-și întărească apărarea și să reușească să facă față consecințelor agresiunii ruse din Ucraina. Anul trecut, am anunțat un ajutor de șapte milioane de euro pentru echipamente, tehnică medicală și inginerie armată prin ‘Măsurile din cadrul Facilității europene pentru pace’.

Iar în acest an plănuim să creștem sprijinul nostru pentru Moldova cu noi ajutoare militare”, a explicat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Charles Michel a refuzat să ofere detalii. În schimb, el a exprimat sprijinul Bruxelles-ului pentru aspirațiile europene ale Moldovei. Pe de altă parte, șefa Comisiei Europene a anunțat detaliile celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Am decis să sprijinim voința liber exprimată a unor țări precum Moldova de a-și consolida legăturile cu UE și de a-și depune candidatura pentru aderare. Desigur, este un proces complex, dar vrem să sprijinim Moldova pentru a îndeplini condițiile, și asta imediat”, a mai transmis Charles Michel.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.