ULTIMA ORA S-a stins din viata unul dintre cei mai mari artiști din România

Doliu în lumea muzicii. Un celebru compozitor s-a stins din viață. Este vorba despre compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu. Potrivit ultimelor informații, acesta a încetat din viaţă în cursul zilei de vineri, la vârsta de 89 de ani.

Doliu în lumea muzicii după ce compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 89 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Acest a transmis condoleanțe familiei, fără a preciza însă care a fost cauza morții compozitorului.

„Astăzi a încetat din viaţă un mare artist, dirijor, compozitor, director şi ctitor al filarmonicii noastre, maestrul Remus Georgescu. Dumnezeu să-l odihnească!”, a anunţat managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, pe pagina de facebook.

Remus Georgescu s-a născut la Timișoara a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, dar a urmat şi studii de specializare în Statele Unite ale Americii.

Întreaga sa activitate l-a făcut să devină o adevărată legendă în lumea compozitorilor. Astfel, în anul 2017, maestrului Remus Georgescu i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani, fiind primul muzician român care a primit această distincţie din partea instituţiei academice.

Doliu în lumea muzicii. Compozitorul Remus Georgescu a încetat din viață
Acela a fost momentul în care Remus Georgescu a spus că muzica l-a învăţat ce este smerenia, adăugând că ea este o ”catedrală a sufletului unde nu poți pătrunde decât cu evlavie și în tăcere”.

”De muzica pe care o studiem în conservatoare, în academii ori în universităţi nu te poţi apropia decât cu sfială, prosternat. Este o catedrală a sufletului, imaginată de oameni, în care nu poţi pătrunde decât cu evlavie, cu reculegere, în tăcere. Aici totul este invenţia năstruşnică a omului, pornind de la modelul dumnezeiesc al vocii omeneşti până la forma nemaiîntâlnită a viorii închipuită de om, până la capodoperele create de geniul demiurgic al marilor compozitori”, spunea maestrul Remus Georgescu.

Amintim faptul că toate creațiile sale au fost recunsocute de numeroasele premii naţionale, dintre care se disting cele acordate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Premiul „George Enescu” al Academiei Române, Premiul „Criticii Muzicale”, Premiul de Excelenţă al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor sau Premiul ”Opera Omnia” şi cea mai înaltă distincţie acordată unui muzician din spaţiul românesc, Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor.

În același timp, creaţia muzicală a lui Remus Georgescu a fost completată de activitatea dirijorală începută la Filarmonica de Stat Sibiu, continuată la Filarmonica de Stat Oradea, la cea de la Târgu Mureş, activitate dirijorală urmată de dedicarea baghetei sale Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara (1968 – 2003), răstimp în care filarmonica bănăţeană a cunoscut o perioadă de glorie.

Sursa:capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *