Ultima oră. România e în PERICOL! Cursul de schimb și dobânzile,la un pas de EXPLOZIE


În România, lucrurile încep să semene cu perioada anilor 2008-2009, când a debutat criza financiară. Ca și atunci, salariile cresc, ca și deficitele externe, cursul stă să explodeze, rezerva valutară scade, iar marile agenții internaționale de rating sun puse pe gânduri.

O mare agenţie internaţională a făcut un anunţ care ar trebui să pună pe gânduri oficialităţile române. Fitch, una dintre cele patru mari agenţii internaţionale de rating se gândeşte să reanalizeze România, în contextul apariţiei celebrei OUG 114/2018, ceea ce ar putea însemna o retrogradare a ratingului de ţară.

Rezultatul unei astfel de măsuri ar fi că statul se va împrumuta la dobânzi tot mai mari, învestitorii străini se vor gândi mai bine dacă se mai dezvoltă în România şi, în consecinţă, cursul de schimb şi dobânzile ar putea exploda. Un scenariu pe care l-am mai văzut la debutul crizei din 2008-2009.

Proiectul de buget al României pentru 2019 vizează reducerea deficitului bugetar, dar se bazează pe ipoteze optimiste şi eşuează în a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxă bancară, spun specialiştii Fitch Ratings.

„Aceasta ar reprezenta o înăsprire fiscală moderată şi un pas spre consolidarea finanţelor publice şi reducerea dezechilibrelor economice. Se aşteaptă ca Parlamentul să îl voteze în următoarele zile. Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, atunci când am stabilit ratingul suveran «BBB», cu perspectivă stabilă pentru România în noiembrie. Următoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru în lumina bugetului final din 2019 care este aprobat de Parlament şi de informaţiile suplimentare despre impozitul bancar, introdus prin ordonanţa de urgenţă în decembrie. Cu toate acestea, Fitch este sceptic că obiectivul de 2,6% va fi atins, având în vedere creşterile optimiste şi ipotezele Guvernului privind veniturile”, a menţionat Fitch, într-un comunicat de presă.

Introducerea, prin OUG 114/2018, a unei taxe care să penalizeze băncile dacă ROBOR sare de 2%, precum şi plafonarea mai multor tarife din energie, dar şi noi taxe în acelaşi domeniu au stârnit reacţii adverse la nivelul întregii economii private.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.