fbpx
INTERNATIONALNOUTATISTIRI

ULTIMA ORA: Război în estul Ucrainei. Rusia a trimis zeci de avioane în Crimeea

razboiinest

Luptele dintre armată şi separatişti au transformat sud-estul Ucrainei într-un câmp de război. În vreme ce armata ucraineană face progrese timide în oraşele aflate sub controlul separatiştilor, Rusia dă semne că nu va ceda prea uşor şi trimite zeci de avioane în Crimeea, regiunea anexată în urmă cu puţin timp.   

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, în confruntările dintre militanţi şi trupele guvernamentale. Scene de violenţă s-au înregistrat şi la Mariupol, Doneţk şi Lugansk. Iar frontul este tot mai aproape de graniţa cu România. În ofensiva sa asupra separatiştilor, Kievul ar fi îndrumat de către specialişti ai serviciilor de informaţii americane. Potrivit unor surse citate de presa germană, agenţi FBI şi CIA oferă consultanţă tactică Guvernului ucrainean.

În paralel, o mulţime furioasă a luat cu asalt sediul seriviciilor de securitate din Doneţk. Oamenii au scandat împotriva Kievului şi au ameninţat autorităţile ucrainene că nu vor ierta masacrul din Casa Sindicatelor din Odesa. Guvernul consideră că violenţele din oraşul-port au fost provocate de ruşi, dar dă vina tot pe servicii pe motiv că nu s-a intervenit la timp pentru salvarea celor blocaţi în clădire din cauza incendiului. Premierul a promis o anchetă independentă pentru a stabili ce s-a întâmplat vineri noapte.

Armata ucraineană a intervenit la Kramatorsk şi a reuşit să preia controlul mai multor instituţii. Dar tancuri şi soldaţi înarmaţi care înaintau pe străzile oraşului au fost întâmpinaţi de localnici care au format un zid uman pentru a împiedica trecerea convoiului. Militarii sunt acuzaţi că au tras asupra civililor.

Reprezentanţi ai separatiştilor din Kramatorsk spun că spitalele sunt pline cu răniţi şi că oamenii vin de acasă cu medicamente. În acest context, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut omologului său american să facă presiuni asupra Kievului pentru stoparea ofensivei militare din estul Ucrainei. John Kerry a răspuns că Moscova ar trebui să-şi retragă sprijinul pentru separatiştii din estul Ucrainei. În acelaşi timp, la Simferopol, capitala Crimeii, ar fi aterizat mai multe avioane militare ruseşti.

Rusia a trimis zeci de avioane militare în regiunea Crimeea 

Rusia a trimis zeci de avioane de vânătoare şi bombardiere în baze militare din regiunea Crimeea, în contextul amplificării tensiunilor în sud-estul Ucrainei, afirmă surse citate de presa ucraineană, citate de Kyiv Post, potrivit Mediafax.

Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Forţele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vânătoare de tip Mig-29 şi Su-27, precum şi bombardiere Tu-22 în baze militare din fosta regiunea ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.
“Avioanele militare au fost trimise în contextul situaţiei din sud-estul Ucrainei”, fiind staţionate în baze aeriene din zona Simferopol, precizează agenţia Ukrinform.

Violenţele s-au amplificat în ultimele zile în Doneţk, Slaviansk şi Odesa, unde au loc confruntări între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.