ULTIMA ORA: RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA – Video

bmdef-8icaaieoj-jpg-large
Mai multe explozii, inclusiv una care a doborât un elicopter, au avut loc, vineri, în estul Ucrainei, pe aerodromul din Kramatorsk, anunţă presa internaţională.

Un elicopter al armatei ucrainene s-ar fi prăbuşit, vineri, în urma unor explozii care au avut loc pe aerodromul din Kramatorsk (aproape de Slaviansk, în regiunea Doneţk), unde se află o bază a trupelor speciale ucrainene. Martorii relatează că s-au auzit şi focuri de armă, însă există informaţii contradictorii privind sursa acestor explozii. EuroMaidan PR citează localnici care spun că s-ar fi deschis focul asupra elicopterului.

Potrivit Interfax, un comandant al armatei ucrainene, care se afla în elicopter, este rănit.

„Un elicopter militar Mi-8 a explodat pe aerodromul din Kramatorsk”, a anunţat şi Ministerul Apărării într-un comunicat. Autorităţile ucrainene au precizat că elicopterul a fost lovit cu o rachetă în timp ce staţiona.

Între timp, exerciţiile militare ruse reluate ieri, ca răspuns la operaţiunea antiteroristă ucraineană, au ajuns la un kilometru de graniţa cu Ucraina, informează EuroMaidan PR.

Explozii şi la Odesa

Anterior, şapte persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la un punct de control proucrainean lângă portul Odesa, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatişti care vin Transnistria, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Potrivit publicaţiei britanice, poliţia a anunţat acest bilanţ, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Locuitorii din oraş au construit mai multe puncte de control în jurul portului, pentru a opri intrarea unor separatişti proruşi de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, precizează The Guardian.

„A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora (locală) 4.00 (4.00, ora României), la un punct de control instalat de către o organizaţie de autoapărare”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale.

Martori citaţi de agenţia Interfax afirmă că bomba a fost aruncată la punctul de control dintr-o maşină, o informaţie care nu a fost confirmată de către poliţie.

La o săptămână de la Acordul de la Geneva, Kerry acuză Rusia că nu a făcut „niciun pas”

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat joi Rusia că nu a făcut „niciun pas” în direcţia aplicării acordului de la Geneva privind detensionarea situaţiei din Ucraina, relatează AFP. În acest timp, a spus Kerry, partea ucraineană şi-a respectat „din prima zi” angajamentele, pe când Rusia că depune „eforturi exagerate pentru a sabota activ procesul democratic” din Ucraina.

„A trecut deja o săptămână, dar Rusia nu a făcut niciun pas în aplicarea acordului de la Geneva . Niciun oficial rus (…) nu a apărut la o televiziune din Ucraina pentru a-i îndemna pe separatişti să susţină o detensionare a situaţiei, să lase armele jos şi să părăsească clădirile ocupate”, a denunţat secretarul de Stat american.

Dacă Moscova nu-şi va schimba poziţia, a adăugat şeful diplomaţiei americane, aceasta va fi „o eroare costisitoare”.

În opinia lui Kerry, care a fost unul dintre mediatorii Acordului de la Geneva, „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o operaţiune militară bine planificată şi noi credem că ea este orchestrată de Rusia”.

„Preşedintele Putin şi Rusia trebuie să decidă dacă aleg o detensionare a situaţiei”, a adăugat Kerry.

Tot joi, Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, a făcut apel la părţile ucraineană şi rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA şi UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operaţiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaştem dreptul Ucrainei de a lua acţiuni legitime pentru a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancţiuni împotriva Rusiei, respectiv sancţiunile economice şi comerciale. Despre sancţiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

Expertul în securitate Darren White, pentru gândul: „Dacă face greşeala catastrofală de a invada, (Putin) se va izola complet”

„Preşedintele Putin rămâne fără opţiuni într-o situaţie pe care a creat-o singur. S-a pus, în acest moment, într-un colţ. Liderii din Vest vor trebui să-i ofere o portiţă de ieşire; altfel pierde orice urmă de credibilitate în ochii prietenilor şi inamicilor”, a declarat, pentru gândul, Darren White, expert în securitate şi director executiv al companiei ASC Global Security.

„Dacă face greşeala catastrofală de a invada, sub presiune, Ucraina, se va izola complet de comunitatea internaţională. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Rusia va trebui să suporte sancţiuni severe, impuse de SUA şi celelalte puteri ale lumii, precum Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Canada sau Australia”, a adăugat White. Măsurile la care se referă el sunt unele dintre sancţiunile pe care le-ar presupune faza a treia de răspuns a UE, cea despre care preşedintele Traian Băsescu declara, la ultima reuniune a Consiliului European, că ar declanşa un „război economic”: îngheţarea activelor financiare ruseşti în ţările enumerate de expert, încetarea imediată a oricăror exerciţii militare comune cu Rusia, precum şi restricţionarea turismului şi a comerţului în, respectiv cu Rusia.

„Aceste acţiuni vor avea un efect imediat asupra economiei Rusiei şi asupra cetăţenilor acestei ţări. În acest moment, Putin se bucură de o popularitate ridicată în ţară, însă oamenii se pot întoarce împotriva lui cât ai clipi. Pentru a evita un astfel de dezastru, Putin va trebui să găsească o scuză pentru a ieşi din această situaţie”, mai crede Darren White.

Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns, pe 17 aprilie, la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la miliţiile proruse.

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de ingerinţă şi absenţa voinţei de aplicare a acordului de la Geneva, în timp ce Ucraina a subliniat în repetate rânduri că-şi respectă angajamentele şi insistă asupra retragerii trupelor ruse de la frontierele sale. – Sursa: Gandul

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *