ULTIMA ORA. Orban: Ce spune despre somajul tehnic pentru BUGETARI și tăierea salariilor demnitarilor


Orban s-a răzgândit:Șomajul tehnic pentru bugetari și tăierea salariilor demnitarilor „nu mai sunt de actualitate”.

Întrebat joi într-o conferință despre șomajul tehnic pentru bugetari și tăierea cu 20% a salariilor demnitarilor, măsuri pe care le-a anunțat în urmă cu două săptămâni, premierul Ludovic Orban a spus că ”deocamdată, acest subiect nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul perioade de urgență, iar mare parte din bugetari sunt în prima linie”.

Măsurile ar fi urmat să fie implementate printr-o ordonanță de urgență, anunțată chiar de premier.

Premierul a anunțat în urmă cu două săptămâni, în ședința de Guvern, că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale urmau să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Prevederile șomajului tehnic nu se aplicau personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii. Orban cerea chiar ca ordonanța de urgență privind șomajul tehnic în sectorul public să includă și șefii.

La rândul său, ministrul Muncii Violeta Alexandru dădea ca sigură adoptarea proiectului, spunând că „este o propunere asumată”.

Proiectul nu a mai ajuns să fie adoptat de Guvern. Dimpotrivă, câteva zile mai târziu, Guvernul s-a sucit, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spunând că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici și spune că nu susține în acest moment o astfel de măsură.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. Există scheme de telemuncă și în Ministerul Finanțelor. De exemplu, sistemul de plăți este vital pentru economie. (…) Am auzit discuţiile din spaţiul public, le ştiu. Nu cred că este momentul astăzi pentru aşa ceva”, a spus Cîţu.

Imediat după ce a dat Cîțu tonul, Orban a ieșit și a spus că nu a fost luată o decizie cu privire la intrarea în şomaj tehnic a unor categorii de bugetari. „Ministrul Finanţelor era ocupat cu rectificarea bugetară”, a răspuns premierul, întrebat despre acest dezacord cu ministrul Finanțelor.

Sursa: comisarul.ro

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *