GENERAL

Ultimă oră la nivel național. S-a dat OUG! ANAF, avertisment pentru români

fedd

Vești de ultimă oră la nivel național. O ordonanță de urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial confirmă faptul că ANAF va putea da amenzi chiar și după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Menționăm faptul că până acum, era vorba doar despre șase luni de zile.

De acum, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor putea aplica amenzi contravenționale chiar și după cinci ani de la săvârșirea faptei, conform unei ordonanțe de urgență publicate în cursul zilei de joi în Monitorul Oficial.

Este vorba despre OUG 102/2022. Deși documentul vizează transpunerea unei directive europene privind schimbul de informații fiscale în UE, acesta conține și o prevedere suplimentară referitoare la prescrierea amenzilor fiscale are se aplică deja din data de 30 iunie 2022, adică odată cu publicarea OUG în Monitorul Oficial.

Ce conține ordonanța de urgență?
Noua modificarea prevede că ANAF poate aplica amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale. Menționăm faptul că până în prezent, acest drept se prescria după șase luni de la data săvârșirii faptei, conform regulilor generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea sancțiunii amenzii pentru contravențiile prevăzute în prezentul titlu se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”, scrie în prevederea nou-introdusă la articolul 339 din Cod.

ANAF poate da amenzi și după ani de zile de la săvârșirea unor fapte
Inițiatorii nu au adus însă nicio motivație cu privire la această măsură. Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că măsura a venit după ce recent, judecătorii au stabilit că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee.

Astfel, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. De cealaltă parte, ANAF consideră că este vorba despre o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani.

Noua ordonanță de urgență impune astfel la nivel legislativ faptul că ANAF poate aplica amenzile fiscale chiar și la ani de zile de la data săvârșirii faptei, fiind introdusă o excepție de la termenul general de prescripție de șase luni.

Totodată, contribuabilii nu vor mai putea să obțină în instanță anularea amenzilor fiscale aplicate după ani de zile de la săvârșirea faptelor, în cazul în care este vorba despre fapte săvârșite începând cu data de 30 iunie 2022.

Sursa: capital.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.